USPEŠNA SARADNJA SRBIJE I MMF  Mali primio Sebastijana Sosu u oproštajnu posetu

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali primio je danas u oproštajnu posetu stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijana Sosu.

Siniša Mali se zahvalio Sosi na odličnoj saradnji, i dodao da su u prethodnom periodu Republika Srbija i MMF imali zaista dobar i konstruktivan odnos, te da je u junu potvrđen i novi savetodavni aranžman naše zemlje i te međunarodne finansijske institucije.

Ministar Mali je podsetio da je Odbor direktora MMF-a, 18. juna potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati 30 meseci, i koji predstavlja još jednu uspešnu potvrdu ekonomske politike Republike Srbije.

„Ono što je za nas posebno važno i što uvek želim da naglasim to je da je taj aranžman isključivo savetodavnog karaktera što znači da nam nije potreban novac od MMF-a, čak ni u vremenima svetske ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona“, rekao je ministar finansija.

Foto: Ministarstvo finansija

 

 

Prema rečima Siniše Malog, novi aranžman sa MMF-om je podrška nastavku reformskih procesa u Srbiji i prvenstveno je usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

„Akcenat će biti na daljim strukturnim i institucionalnim reformama, među kojima su dalja reforma javnih preduzeća i nastavak modernizacije Poreske uprave. Poseban fokus je na takozvanoj zelenoj agendi i u planu je izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast“, rekao je Siniša Mali i istakao značaj unapređenja poslovnog okruženja, kao i sprovođenje odlučnih mera za suzbijanje sive ekonomije. 

Saradnja sa MMF-om nam, dodao je, daje dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti i njihova pomoć i saveti su za nas značajni, posebno u ovim, za ceo svet, teškim vremenima, jer želimo da održimo i unapredimo nivo privredne aktivnosti, a što dalje vodi ka poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

Ministar Mali je istakao i dobre ekonomske rezultate Republike Srbije u prethodnom periodu, uprkos pandemiji korona virusa. On je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast BDP od 1,7 odsto, a da u drugom kvartalu očekujemo rast između 12 i 15 odsto.

„Imajući u vidu tekuća kretanja, za ovu godinu možemo očekivati rast i od čak 7% i ponovo jedan od najboljih rezultata u Evropi. Podatak koji posebno ohrabruje jeste da smo u prvih šest meseci ove godine imali 1,72 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je 19 odsto više nego prošle godine“, naveo je ministar Mali.

 

Komentari (0)

Loading