VAŽNO Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU stupio na snagu: Tržište od 180 miliona ljudi za srpske proizvode
Foto: Youtube/Printscreen

Ti povoljni uslovi pre svega znače da će za oko 90 odsto roba važiti bescarinski režim, a i za one proizvode na koje će se plaćati carina ispregovarane su visoke kvote koje će moći da se izvoze bez plaćanja carine.

Najviše koristi od ovog sporazuma, kako se očekuje, imaće poljoprivredni proizvođači jer će moći slobodno, bez ikakvog ograničenja, da se izvoze razne vrste sireva, kao što su kozji, ovčiji, sve vrste voćnih rakija.

Sporazumom je omogućeno da se u zemlje EAEU može izvesti i 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira i neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i voćnih rakija.

Srbija je potpisala sporazum u Moskvi 25. oktobra 2019. sa članicama EAEU - Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom, a novim sporazumom je proširen na još dve države -Jermeniju i Kirgisku Republiku, i jedna od značajnih novina je da za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov takozvane direktne kupoprodaje.

Kada je reč o mišljenjima koja su se mogla čuti, a prema kojima ovaj sporazum može da našteti našim odnosima sa Evropskom unijom, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže da ne vidi kako bi taj sporazum mogao da šteti EU i našim odnosima sa njom.

- Mi sa EU, naravno, imamo posebne odnose i ona je naš najznačajniji ekonomski partner i to će i ostati. Ovo je novo tržište, koje je nama bilo neophodno i značajno nam je za potpuno druge vrste proizvoda koje mi tamo plasiramo - ocenila je Matićeva i dodala da kad Srbija bude članica EU, onda će se možda razgovarati na temu da li je to u skladu sa evropskim pravilima ili ne, ali sada nema razloga, niti članice EU na to gledaju na taj način.

Popović: Istorijski trenutak za Srbiju!

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, ocenio je da stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU predstavlja istorijski trenutak za Srbiju.

- Kao rezultat naših odličnih političkih odnosa, otvorile su se nove perspektive za razvoj naših ekonomskih veza, koje su od ključnog značaja za našu državu, ekonomiju i građane - rekao je on, naglašavajući da sporazum predstavlja izuzetnu prednost u poređenju sa drugim zemljama u Evropi i svetu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading