KONKURS TEK RASPISAN, A TELEFONI MINISTARSTVA USIJANI Država daje ukupno 500 miliona dinara za oko 800 kuća
Foto: Shutterstock

Veliko je interesovanje za javni konkurs za kuće sa okućnicom koji je Ministarstvo za brigu o selu raspisalo 28. juna i telefoni u Ministarstvu su se "usijali" od poziva onih koji nude kuće na prodaju i onih koji bi da ih kupe, izjavio je resorni ministar Milan Krkobabić.

On je istakao da očekuje da će se 500 miliona dinara namenjenih za ovu svrhu brzo potrošiti i dodao da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je podržao ovaj projekat obavestiti o velikom interesovanju i kako je rekao zamoliti da svojim autoritetom utiče da se izdvoje i dodatna finansijska sredstva.

Procenio je da će se za spomenutih 500 miliona kupiti 700 do 800 kuća i obezbediti isto toliko porodica.

Krkobabić je naveo da prema procenama Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti u Srbiji ima oko 200.000 praznih kuća.

- Ima ih u svim delovima delovima Srbije, najviše u rubnim područjima Banata, zatim Bačkoj u delovima prema Hrvatskoj, te jugu Srbije, gde nam je Kuršumlija tako reći prazna, kao i Trgovište - rekao je Krkobabić.

On je objasnio da rok za prijavljivanje na ovaj konkurs traje do 1. novembra odnosno dok se ne utroše sredstva i da se neće čekati do tog datuma da se obrade sve pristigle prijave već će se one obradjivati kako budu stizale.

KONKURS TEK RASPISAN, A TELEFONI MINISTARSTVA USIJANI Država daje ukupno 500 miliona dinara za oko 800 kuća

Foto: Shutterstock

 

Objasnio je da za kuće mogu konkurisati mladji od 45 godina, kako bračni tako i vanbračni parovi.

- Tri su ciljne grupe ovog programa, a prva su oni koji žive u zajedničkim domaćinstvima, druga ljudi koji žive u prigradskim naseljima kao podstanari pa bi da se vrate u zavičaj a treća mladi obrazovani, recimo IT stručnjaci, veterinari, agronomi, lekari, stomatolozi koji bi otišli na selo da žive i rade - rekao je Krkobabić.

Naveo je da bi plate ovih mladih stručnjaka koji odu u rubna i brdsko planinska područja i zaposle se, bile duplo veće od plata njihovih kolega u drugim krajevima.

Ministar je pojasnio da zainteresovani sami traže kuće, da njihovu vrednost procenjuje opštinski procenitelji i da oko toga nema pogodbe. Za jednu kuću se može dobiti najviše 1,2 miliona dinara, kuća bi trebalo da ima vodu, struju, kanalizaciju.

KONKURS TEK RASPISAN, A TELEFONI MINISTARSTVA USIJANI Država daje ukupno 500 miliona dinara za oko 800 kuća

Alo/ M. G.

 

Na pitanje zašto je program namenjen samo mladjima od 45 godina, ministar je odgovorio podacima prema kojima u Srbiji ima 250.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih devojaka do 45 godina.

Krkobabić je izneo i cene kuća po nekim krajevima pa je naveo da se u Bavaništu kuća od 86 kvadrata sa 20 ari okućnice može kupiti za 4.500 evra, u Crnoj Bari 43 kvadrata i dva hektara okućnice koštaju 1.500 evra, u Smederevskoj Palanci nudi se kuća od 100 kvadrata, 16 ari placa za 9.000 evra, kuće u Ivanjici se mogu kupiti za 4.000 do sedam i 10.000 evra.

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju "demografske crne tačke" Srbije, rekao je Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu.

Rok za podnošenje prijava je 1. novembar ove godine, a država će ovim novcem pokriti sve troškove kupovine, ali ne i renoviranja i uređenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera Detlic

03.07.2021 16:12

Neka mi daju nepovratnih 10.000 evra kuca mi ne treba,zaradicu za kucu ili stan.