JAPANSKA MAGIČNA METODA ŠTEDNJE Nema ko nije uštedeo novac, a evo čega da se pridržavate
pixabay.com

Ovaj način štednje je osmišljen davne 1904. u Japanu i mnogi koji su ga isprobali tvrde da zaista deluje, čak i kod onih koji uživaju u trošenju i šopingu.

Ako želite da isprobate kakeibo metodu i vidite da li deluje, prvi korak jeste zapisivanje u svesku. Odredite rokovnik u kom ćete voditi finansije, odnosno u kom ćete redovno zapisivati sve što ste zaradili i potrošili.

Drugi korak jeste da napravite mesečni kalendar prihoda. Napominjemo da je ovo možda i najvažniji korak jer ćete na ovaj način imati tačan uvid u mesečna primanja, posebno ako nemate fiksnu platu ili radite više poslova. Ono što je potrebno da uradite jeste da iscrtate četiri kolone, koje prikazuju nedelje u mesecu. Na početku svakog meseca upišite iznos svoje plate, odnosno sumu za koju sigurno znate da ćete je dobiti, i jasno je označite jednom bojom, a zatim svaki dodatni prihod koji dobijete nakon toga obeležite drugom bojom.

Nakon toga nacrtajte drugu tablicu. U nju ćete zapisati koliko novca biste želeli da uštedite tog meseca. Poslednji korak je pravljenje tabele svih obaveznih troškova poput stanarine, računa i hrane... Kada imate zapisane na papiru sve prihode i rashode, kao i sumu koju biste želeli da sklonite svakog meseca sa strane, u svakom momentu ćete znati s koliko novca raspolažete i da li sebi, recimo, možete priuštiti neku neplaniranu. Vodite evidenciju i saznajte da li je metoda efikasna.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading