BOMBA IZ VAŠINGTONA! Ministri G7 grupe doneli odluku o globalnom MINIMALNOM POREZU!
Tanjug/Ap

"Globalni minimalni porez treba da pomogne da svetska ekonomija napreduje, izjednačavanjem uslova za poslovanje i podsticanjem zemalja da se takmiče na pozitivnim osnovama, poput obrazovanja, istraživanja i infrastrukture", navela je Jelen u saopštenju, prenosi Rojters.

I nemački ministar finansija Olaf Šolc potvrdio je da je sedam najvažnijih industrijskih država podržalo ovu odluku, i poručio da je to dobra vest za poresku pravdu i solidarnost, ali loša vest za poreske rajeve širom sveta.

"Kompanije više neće biti u stanju da izbegnu svoje poreske obaveze knjiženjem njihove dobiti u zemljama sa najnižim poreskih stopama. Stabilni poreski prihodi su važni kako bi obezbedili da države mogu da izvršavaju svoje dužnosti, što će biti još potrebnije nakon pandemije kovid 19", naglasio je Šolc.

BOMBA IZ VAŠINGTONA! Ministri G7 grupe doneli odluku o globalnom MINIMALNOM POREZU!

Tanjug/Ap

 


Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je povodom sporazuma rekao da je on tek polazna tačka i da će se njegova zemlja u narednim mesecima boriti da ta minimalna stopa poreza na dobit bude što veća.

Grupa G7 postigla je danas istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija.

Kako javljaju agencije, ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja postigli su dogovor da minimalna poreska stopa bude 15 odsto i on će se ubuduće obračunavati i tamo gde kompanije obavljaju poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo.

Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading