POTRES U EVROPI Srbija potukla najmoćnije ekonomije sveta: Ostvarili smo cilj mesec dana ranije
Tanjug

"Takvom rastu, pored odličnih kretanja u građevinarstvu, doprineo je i dobar rast industrije i robnog izvoza. Sve su to potvrde da smo, sa svim što smo radili i uradili, sačuvali osnove za održiv rast i u narednom periodu", rekla je Tabakovićeva u video obraćanju učesnicima foruma.

Istakla je da su rezultati u Srbiji vrlo brzo potvrdili da su mere države u borbi protiv pandemije virusa korona bile i adekvatne i pravovremene.

POTRES U EVROPI Srbija potukla najmoćnije ekonomije sveta: Ostvarili smo cilj mesec dana ranije

Tanjug

 


"U mnogim oblastima ekonomije, Srbija je već tokom trećeg tromesečja prošle godine nadmašila pretkrizni nivo - u industriji i trgovini na malo u avgustu, a kod robnog izvoza u septembru. Industrija se od maja oporavljala brže od naših očekivanja, uz rast od 0,4 odstou 2020", rekal je guvernerka.

U Srbiji je, kako je rekla, sačuvano i tržište rada, s rastom zaposlenosti i rastom zarada, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za više od 72.000 ljudi.

"Da nismo odmah doneli brojne mere, a zatim nastavili da reagujemo dodatnim merama, pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini iznosio bi najmanje šest odsto, dok bi oporavak i povratak bruto domaceg proizvoda na pretkrizni nivo trajao i nekoliko godina. To bi značilo izgubljene milijarde evra, izgubljena radna mesta i narušavanje stabilnosti. Cena nereagovanja bi bila previsoka", istakla je Tabakovićeva.

Rekla je da ni pandemija nije promenila činjenicu da je stabilnost ključan preduslov za održivost rasta i za sve teme iz agende KBF-a: od infrastrukture i investicija do digitalne ekonomije i kreativne industrije.

Naglasila je da je Srbija u ovu krizu ušla mnogo spremnija i otpornija nego što je to bio slučaj 2008. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading