Srpski specijalitet na pijacama dostigao rekordnu cenu: Da li biste dali 650 dinara za ovo jelo?
U januarskim zimskim danima posle Bogojavljenja mnogi građani preferiraju da pored mesa jedu i čuveni srpski specijalitet - pihtije. Njihova cena ove godine kod domaćih proizvođača i na pijaci kreće se od 300 do čak 650 dinara! U beogradskim restoranima porcija je jeftinija za 30 dinara, dok tanjir na jugu Srbije u kafanama stoji već od 150 dinara pa naviše.
Tako, recimo, u Skadarliji domaće pihtije sa tri vrste mesa možete da pojedete za 620 dinara, dok ako ih uzimate kod prodavaca na pijaci porcija će iznositi od 300 dinara pa naviše.
Foto: Shutterstock
Kako se često održavaju i pihtijade u kojima učestvuju svi koji žele da se takmiče u spremanju ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta, pihtije postaju sve traženije i cenjenije na srpskom tržištu.
Cene pihtija
400 grama 300 dinara Foto: Shutterstock
800 grama 550 dinara
1 kilogram 600- 650 dinara
tanjir 300 dinara
500 grama - 400 dinara
U većini mesara u Beogradu još uvek se nije pojavio ovaj specijalitet, pa se teško i nalaze, ali zato po nepisanom pravilu ko prvi u ponudi ima, on diktira cenu. U drugim krajevima Srbije, tanjir pihtija se kreće između 150 i 250 dinara u lokalnim kafanama.
To koliko ćete platiti mnogo zavisi i od načina spremanja ovog srpskog specijaliteta. Najjeftinije pihtije su sa svinjskim papcima i kožurom, ali ako se tome doda dosta suvog mesa i njihova vrednost je mnogo veća, piše Mondo.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)