Dunja Sadiku
Privatna arhiva
Dunja Sadiku

Privatna arhiva

Dunja Sadiku, Foto: Privatna arhiva

Prethodnu godinu obeležili su veliki uspesi beogradske dece, koja su širom sveta osvojila brojna priznanja. Naučnici, sportisti, umetnici - naš grad ima prvake iz svih oblasti. Svojim izuzetnim talentom oni dostižu svetsku slavu i predstavljaju nas širom planete. U današnjem broju „Alo!“ izdvojićemo samo neke od mladih šampiona.

Dunja Sadiku je dvanaestogodišnja džudistkinja. Iako je počela da trenira pre samo dve godine, već se istakla na mnogim međunarodnim takmičenjima. Osvojila je brojne medalje, ali najdraže joj je zlato iz Mostara.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- „Borsa open“ u Mostaru je jedan od najvećih džudo turnira u Europi. Najviše volim tu medalju jer je tad nastupilo čak 1.028 takmičara, a baš ja sam pobedila - ponosno ističe Dunja. Dunjina mlađa sestra Anja je aktuelna beogradska šampionka u džudou. Sa međunarodnih turnira i ona redovno donosi zlato, a kako kaže, voli na takmičenjima ističe da dolazi iz Srbije i Beograda.

Beogradska deca

Beoinfo

 Foto: Beoinfo

- Volim kada na kraju turnira čujem kako proglašavaju pobednika i kada cela sala čuje za moj grad. Za sada sam najponosnija na prvo mesto iz Osjeka - kaže Anja.

Fondacija Grada Beograda za mlade talente

Grad Beograd od 2016. kroz Fondaciju za mlade talente podržava talentovane učenike, studente i osobe koje se ističu u naučnom i stvaralačkom radu, a mlađe su od 30 godina. Ta podrška ogleda se u kupovini opreme, finansiranju njihovih odlazaka na takmičenja, kao i dodatnog obrazovanja van Srbije. Cilj je da se talenti koje mladi poseduju razviju i da daju doprinos umetnosti, nauci, privredi i sportu, ali i da se promovišu naučni i stvaralački rad.

U 2018. Beograd je dočekao i zlato mladih plesača, koji su se sa Svetskog prvenstva u Skoplju vratili sa šest zlatnih medalja. Oni su članovi plesnog studija „Art centar“, a najsjajnija odličja osvojena su u kategorijama mjuzikl, moderni balet i karakterne igre.

Pored sportista i naučnici su nas obradovali tokom prošle godine. Na Međunarodnom turniru metropola u Moskvi, Beograd su predstavljali učenici Matematičke gimnazije, koji su osvojili osam medalja. Zlatne medalje iz matematike osvojili su Jelena Ivančić i Jovan Toromanović. Srebrne medalje iz fizike osvojili su Aleksandar Stanojčić i Dobrica Jovanović. Iz informatike srebrnu medalju osvojio je Mladen Puzić, a bronzanu Marko Šišović. Srebrne medalje iz hemije osvojili su Mihailo Milošević i Filip Koldžić. Kao tim osvojili su drugu ekipnu nagradu.

Za Matematičku gimnaziju ovo nisu jedine nagrade 2018. Učenici ove škole osvojili su šest medalja na Međunarodnoj olimpijadi u rumunskom gradu Kluž-Napoka. Uz Beograđane je na ovom takmičenju nastupio i jedan učenik iz Novog Sada. Svaki član ovog tima osvojio je medalju, i to Aleksa Milojević i Pavle Martinović zlato, Igor Medvedev i Jelena srebro, a Jovan Toromanović i Nikola Pavlović bronzu.

Ivana Perović, učenica drugog razreda Devete beogradske gimnazije, osvojila je prošle godine bronzanu medalju u karateu na Olimpijskim igrama mladih u Argentini. Na istom takmičenju Nadica Božanić, učenica trećeg razreda Elektrotehničke škole u Zemunu, osvojila je srebrnu medalju u tekvondou.

Teodora Injac

Alo!/ Dejan Briza

Teodora Injac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Velika nada srpskog šaha, Teodora Injac, učenica četvrtog razreda Sportske gimnazije, osvojila je bronzanu medalju krajem 2018. na Svetskom prvenstvu u Grčkoj.

Anja Sadiku

Privatna arhiva

Anja Sadiku, Foto: Privatna arhiva