Goran Vesić
Tanjug
Goran Vesić

Tanjug

Goran Vesić, Foto: Tanjug

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Srbije dala pozitivno mišljenje Gradu povodom tendera za javno-privatno partnerstvo za uvođenje i upravljanje sistemom javnih bicikala za grad Beograd.

Po dobijanju pozivitnog mišljenja, Skupština grada će, na narednoj sednici, koja će biti održana do kraja juna, doneti odluku o raspisivanju tendera, koji će biti objavljen do početka jula, rekao je Vesić za Studio B, a saopštila je danas Gradska uprava.

Kako je naveo, u Beogradu će u naredne tri godine biti uspostavljeno 150 stanica na kojima će biti 900 javnih bicikala.

Beograd trenutno ima oko 100 kilometara biciklističkih staza, dok je u planu da se u naredne četiri godine izgradi još 120 kilometara novih, istakao je Vesić.

On je dodao da je odluka da Beograd ima sistem javnih bicikala istorijska sa stanovišta rasterećenja saobraćaja, zaštite životne sredine, promocije zdravog života, ali i imidža grada koji, kako kaže, polako postaje uređena evropska prestonica.

Vesić je rekao da je Beorgad, kao i većina velikih evropskih gradova, suočen sa potrebom unapređenja i transformacije infrastrukture koja odgovara zahtevima višemilionske populacije.

S obzirom na to da se u poslednje tri godine u Beogradu svake godine registruje oko 50.000 novih automobila, ubrzani porast broja vozila dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i zato je potrebno stvoriti alternativne sisteme prevoza, a jedan od njih je sistem javnih bicikala, rekao je Vesić.