table, parkiranje,
Alo.rs
table, parkiranje,

Alo.rs

table, parkiranje,, Foto: Alo.rs

* Završeno postavljanje 2.125 parking senzora 

* Postavljeno 66 novih tabli

* Senzori pokazuju građanima koliko ima parking mesta u određenoj ulici

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da je jutros završeno postavljanje 2.125 parking senzora i 66 novih tabli na potezu između Bulevara kralja Aleksandra i Kliničkog centra, kao i između Ulice kneza Miloša i Bulevara oslobođenja.

Vesić je na Studiju B rekao da su na taj način senzorima pokriveni Trg Slavija i Beogradska ulica i dodao da je u poslednje tri godine postavljeno ukupno 1.500 senzora.

table, parkiranje,

Alo.rs

table, parkiranje,, Foto: Alo.rs

 

Senzori pokazuju građanima koliko ima parking mesta u određenoj ulici.

"U centru grada zonirano je oko 25.000 parking mesta, a to znači da smo sada već prošli deset procenata i da na taj način idemo dobrim putem da sva parking mesta budu obeležena. Tako će građani na jednostavan način moći da dođu do mesta za parkiranje, s obzirom na to da se u centru grada zbog toga nekada kruži i oko 20 minuta", rekao je Vesić.

 

Zamenik gradonačelnika je posebno naglasio da je novi sistem važan kada su u pitanju parking mesta za osobe sa invliditetom.

table, parkiranje,

Alo.rs

table, parkiranje,, Foto: Alo.rs

 

"Osobe sa invaliditetom će dobijati svoju kutiju koja će im stajati u automobilu i kada dođu na parking mesto koje je rezervisano za njih, doći će do preklapanja signala. Međutim, kada bilo ko drugi želi da parkira na to mesto, istog časa čovek koji naplaćuje parking dobija poruku da se neko parkirao na mesto za osobe sa invaliditetom i stiže ''pauk'' da ga skloni. Na taj način čuvamo mesta za osobe sa invaliditetom kojima su zaista i namenjena", rekao je Vesić.

On je istakao da je to zaista velika stvar jer predstavlja deo pametnog grada, gde građani dobijaju nove usluge i imaju komfor koji do sada nisu imali.

table, parkiranje,

Alo.rs

table, parkiranje,, Foto: Alo.rs

 

"Novi parking senzori će biti u fazi testiranja 20 dana, jer u ovom trenutku je potrebno četiri sekunde da se signal javi do servera, ali do 1. septembra će biti u punoj funkciji", rekao je Vesić.

BONUS VIDEO: Migovi 29 u pratnji Emanuela Makrona