Goran Vesić
Tanjug/ Dimitrije Goll
Goran Vesić

Tanjug/ Dimitrije Goll

Goran Vesić, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Albanci su uvođenjem taksi uspeli ono što su hteli, a to je da prekinu svake pregovore i zato je međunarodna inicijativa predsednika Aleksandra Vučića veoma važna, rekao je danas član predsedništva SNS Goran Vesić.

On je gostujući na TV Pink naglasio da je cilj Albanaca bio da na ovaj način naprave bezizlaznu situaciju, jer oni su jedina strana koja ne želi pregovore.

Pročitajte još:

 

Plan Albanaca već nekoliko decenija je da se polako Srbi iseljavaju sa Kosova i Metohije, da se vrši pritisak na njih kako bi jednoga dana mogli da kažu da tamo ni nema srpskog naroda. Predsednik Vučić je svestan tog plana i zato je i pokrenuo inicijativu da se pregovorima trajno reši status Kosova i Metohije iako to nije popularno, kazao je Vesić.

Mogao je Vučić, kao i neki drugi lideri pre njega, da ćuti i da čeka da to se neko drugi time bavi. Srbi su na isteku strpljenja i vide da Albanci ne žele nikakve pregovore i zato predsednik Aleksandar Vučić mora da nastavi sa konsultacijama u međunarodnoj zajednici, istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, za razliku od prethodnih godina kada je međunarodna zajednica pred nas stavila samo dilemu priznajte tu lažnu državu ili ne, sada zahvaljujući velikoj diplomatskoj inicijativa predsednika Vučića i oni centri moći u svetu koji priznaju tu samoproglašenu nezavisnost, kao što su Berlin,Vašington ili Brisel, danas prihvataju činjenicu da do kompromisnog rešenja mora da se dođe tako što se moraju uvažiti srpski interesi.

Pročitajte i ovo:

 

I to je naša velika pobeda i to Albanci vide. Vide da se situacija menja u korist Srbije. Srbija nema samo direktnu podršku Rusije i Kine već i drugih velikih sila u smislu da se srpski legitimni interesi moraju uvažiti. Zato su Albanci nervozni i oni žele prekid pregovora i treba im incident, rekao je Vesić.

On ističe da predsednik Vučić to dobro razume, ali je žalosno što nema dovoljnu podršku u samoj Srbiji.

"Ako bi u nečemu Srbi trebalo da se slože to je po pitanju Kosova i Metohije i tu ne bi smelo da bude strančarenja. Taj problem nije nastao juče i za to nije kriv ni Aleksandar Vučić ni Boris Tadić, ni Koštunica ni Ðinđić ni Milošević. Taj problem postoji oko stotinu godina", naveo je funkcioner SNS.

Nažalost, ukazuje Vesić, imate pojedine opozicione lidere koji misle da će se Vučić politički "okliznuti" na Kosovu i Metohiji i zloupotrebljavaju tu priču, nadajući se da će dobiti neki politički poen što je, pre svega nemoralno, jer radite protiv svoje države.

Zato je, kako je istakao, važno što je predsednik Vučić pokrenuo tu inicijativu i što on može da okrene direktno i predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Ðinpinga i da traži podršku ovih velikih sila.