Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

 

Za Beograd i njegov razvoj su izuzetno važni sporazumi koji su danas potpisani u Pekingu, tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Za Beograd je najvažniji sporazum koji će biti zaključen u vezi sa realizacijom za nas najvažnijeg gradskog projekta ''Beogradski metro''", rekao je Goran Vesić i precizirao da je ”reč o Memorandumu o razumevanju između Srbije, Grada Beograda i kompanije Power Construction Corporation of China Limited, kojim se iskazuje obostrana namera za nastavak dobre međusobne saradnje, u cilju realizovanja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta za Beograd i Srbiju ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra.

 

”Ova saradnja je krupan korak na početku gradnje Beogradskog metroa, koji smo najavili za kraj naredne godine”, kazao je Vesić.

Za Beograd je posebno važan i konačni ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči, najvećeg kineskog industrijskog parka u Evropi, u kojem će, ističe zamenik gradonačelnika, raditi preko hiljadu kompanija, koje će ponudi oko deset hiljada radnih mesta.

Vesić je pozdravio i ”potpisivanje Memoranduma o razumevanju za razvoj projekta Pametni gradovi u Srbiji između Vlade Republike Srbije i kompanije Huawei tećnologies Co, Ltd. koji će omogućiti Beogradu da konačno krene sa realizacijom ovog strateški važnog projekta”.

”Svrha potpisivanja ovog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huawei kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i druge gradove u Srbiji", rekao je Vesić i dodao da je ”kompanija Huawei već prisutna u Beogradu kroz nekoliko projekata”.

Srpska delegacija u Kini

Tanjug

Srpska delegacija u Kini, Foto: Tanjug

 

Goran Vesić je naglasio da je deo ovog sporazuma ”otvaranje Huawei Innovation Center for Digital Transformation kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu” u kome će radna mesto naći nekoliko hiljada mladih i obrazovnih ljudi”.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da se ”Beograd uspešno razvija zahvaljujući velikoj podršci koju gradske vlasti imaju od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i da Beograd ove važne projekte ne bi mogao sam da razvija i realizuje bez podrške koju ima”.