Goran Vesić
Alo!/Dragan Kujundžić
Goran Vesić

Alo!/Dragan Kujundžić

Goran Vesić, Foto: Alo!/Dragan Kujundžić

"U ovoj bazi imamo oko 600 tona soli, a ukupno u svih 14 baza (JKP) ''Beograd puta'' koliko ih imamo na teritoriji Beograda, trenutno imamo 1.513 tona soli. To je više nego dovoljno da izađemo na kraj sa zimskim uslovima u kojima ćemo biti narednih dana. Beograd put ima i ugovor za novu isporuku od 12.000 tona soli, a već prvi kontigent od 600 tona stiže do ponedeljka i tako će sukscesivno stizati narednih dana. Kao grad smo unapred obezbedili dovoljnu količinu soli da možemo bez ikakvih prioblema da čistimo ulice", rekao je Vesić Tanjugu, tokom posete bazi Beograd puta na Vilinim Vodama.

Pročitajte još:

 

On je kazao da su sva gradska preduzeća, koja čitavog dana obilazi, angažovana kako bi izašla na kraj sa snegom koji skoro 24 sata pada na teritoriji Beograda.

"Skoro 30 centimetara snega je palo u centru grada, a u nekim drugim i 40 centimetara. Sada sam došao ovde u jednu od baza ''Beograd puta'' na Vilinim Vodama kako bih zajedno sa direktorom i rukovodstvom proverio koliko imamo soli koja nam je važna za čišćenje snega", kazao je on.

U Beogradu ima dovoljno soli

Grad Beograd

U Beogradu ima dovoljno soli, Foto: Grad Beograd

Kako je kazao, s obzirom na to da su padavine prestale, završava se čišćenje ulica prvog prioriteta i građani već mogu da vide da je 1.767 kilometara najvažnijih ulica očišćeno, a kada bude završeno čišćenje tih ulica, počeće i čišćenje ulica drugog prioriteta.

"Za čišćenje ulica prvog prioriteta rok nam je četiri sata nakon završetka padavina, a to kad završimo, ućićemo u drugi prioritet gde nam je rok 48 sati od završetka padavina, kako bi sve ulice prvog i drugog prioriteta, što je ukupno 2.258 kilometara ulica na teritoriji grada Beograda bile čiste. Građani ne treba da brinu, mi smo potpuno spremni", kazao je on.

sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme

Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je dodao, od početka zimske sezone u mesnim zajednicama i opštinama je podeljeno oko 12.000 džakova od po pet kilograma soli i to će se nastaviti.

"Imamo više nego dovoljno što je potrebno Beogradu i mogu slobodno da kažem da je Grad Beograd lokalna samouprava koja najbolje obezbeđena kada je u pitanju čišćenje i so, od svih lokalnih samouprava u Srbiji", zaključio je on.

Pored angažovane mehanizacije, ulice čisti i oko 1.800 radnika gradskih javnih preduzeća čiste trotoare, prilaze domovima zdravlja, autobuska stajališta i sve javne površine na teritoriji grada.

Na čišćenju snega angažovano je i ukupno oko 700 radnika Gradske čistoće, a Vesić je danas obišao i njihove ekipe koje čiste sneg na Terazijama.

U Beogradu ima dovoljno soli

Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

Gradska čistoća ima svojih 50 mašina, a ukupno na teritoriji grada ima oko 370 mašina za čišćenje snega, a Vesić kaže da se angažovanjem svih službi obezbeđuje da grad potpuno normalno funkcioniše posle 24 sata snežnih padavina u našem gradu.

Osim radnika gradskih preduzeća, zamenik gradonačelnika navodi da u čišćenju snega učestvuju i radnici Komunalne policije, koji su danas čistili ulaz ispred Instituta za majku i dete, Instituta za onkologiju, i ulaz ispred bolnice u Tiršovoj, dok su policajci sa Vračara čistili ulaz ispred Doma za nezbrinutu decu "JUSA".

"Važno je da svi zajedno uradimo ovaj posao i na taj način omogućimo da grad normalno funkcioniše", zaključio je Vesić.