Goran Vesić
Alo!
Goran Vesić

Alo!

Goran Vesić, Foto: Alo!

Najuspešnijim osnovnim i srednjim školama koje su učestvovale u sistemu školskih sportskih takmičenja Grada Beograda, u protekloj školskoj godini, danas su uručena priznanja.

Učenici su se takmičili u 12 sportskih disciplina, učestvovalo je 529 ekipa i više od 7.000 osnovaca i srednjoškolaca i odigrano je više od 400 utakmica, a najboljima su dodeljena priznanja na svečanosti u Skupštini grada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je neophodno da se počne sa školskim sportom da bi se došlo do prestižnih medalja, uspešnih klubova i pozitivnih rezultata.

Zato će naredne godine biti izdvojeno nešto više od 51 milion dinara za razvijanje sporta u školama, poručio je Vesić i dodao da se svake godine odvija više sredstava za tu namenu.

On je dodao da je sistemom školskog sporta obuhvaćeno 175 ošnovnih i 75 srednjih škola, a oko 120.000 učenika učestvuje u takmičenjima, što predstavlja bazu našeg sporta.

Goran Vesić

Alo!

Goran Vesić, Foto: Alo!

Veisć je dodao da je za sledeću godinu planirano nekoliko projekata u saradnji sa Ministarstvom za omladinu i sport i Asocijacijom za školski sport, a prvi projekat biće besplatna škola sporta.

"Plan je da se organizuju škole sporta u dvoranskim sportovima i sa tim pilot projektom krećemo od opštine Čukarica, a onda ako se pokaže uspešan biće proširen i na ostale opštine", istakao je Vesić.

Naglasio je da se ne sme dovesti u pitanje finansijski status bilo kog deteta koje želi da se bavi sportom, te da se sa Atletskim savezom razgova o tome da se uvede atletika u vrtiće i predškolske ustanove.

Vesić je naveo da je trenutni problem bavljenje sportom učenika od prvog do četvrtog razreda.

"Znamo da većina učitelja ne radi u dovoljnoj meri sa decom, i mi smo tu da zajednički kreiramo program prosvete, kao što je pojačanje nastavnika fizičkog vaspitanja", rekao je Vesić.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić istakao je da je 175. 000 učenika u sistemu školskog sporta i da je za poslednjih šest godina njihov broj udvostručen.

"Imamo mnogo akcija koje su vezane za zdravlje dece i njihovo bavljenje sportom, za edukaciju i pokazivanje kako psihološki sport može da utiče na jedno društvo", rekao je Peruničić.

Goran Vesić

Alo!

Goran Vesić, Foto: Alo!

On je dodao da je cilj akcije "Sport u školi" u kojoj učestvuje 200 škola i 12.000 dece od prvog do četvrtog razreda, da se obuhvati fizičko vaspitanje.

"Svakodnevno radimo na razvoju sporta radi bolje budućnoste dece", istakao je Peruničić.

Osnovne škole koje su dobile priznanje su "Karađorđe" sa Voždovca, "22.oktobar" u Surčinu, "Jelica Milovanović" u Sopotu, "Momčilo Živojinović" Mladenovac, "Nikola Tesla" u Grockoj, "Pavle Popović" Barajevo, "Vojislav Voka Savić" u Lazarevcu, "Dragan Lukić" sa Novog Beograda.

Priznanje je uručeno i školama "Svetozar Miletić" iz Zemuna, "Kralj Petar II" sa Vračara, "Veljko Dugošević" sa Zvezdare, "Vojvoda Radomir Putnik" sa Savskog venca, "Ivo Andrić" sa Rakovice, "Skadarlija" iz Starog grada, "Ujedinjene nacije" sa Čukarice i "Stevan Sremac" sa Palilule.