Gora Vesić
Grad Beograd
Gora Vesić

Grad Beograd

Gora Vesić , Foto: Grad Beograd

On ih je obavestio i o namerama Grada i resornog ministarstva, a u vezi s projektom kupovine digitalnih udžbenika i tableta koji bi bili besplatni za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u Beogradu.

Vesić je najavio da će Grad u narednim nedeljama objaviti tender za kupovinu tableta, istakavši da će biti kupljeno 70.000 tableta koji će biti dostupni svakom detetu na teritoriji Beograda koje pohađa niže razrede osnovne škole.

Pojasnio je da će tableti biti deljeni preko škola, da će se preuzimati na revers, da će roditelji potpisivati ugovor, a tableti će biti menjani svake dve godine.

Naveo je da će sa Ministarstvom prosvete biti definisano kada će biti raspisan tender za kupovinu digitalnih udžbenika i dodao da to zavisi od procedura ministarstva.

Takođe, svakom detetu od prvog do četvrtog razreda u Beogradu biće obezbeđen tablet i kodovi za digitalne verzije udžbenika, a zajedno s Telekomom biće obezbeđen vaj-faj za porodice koje ga nemaju, te će to važiti i za škole i područna odeljenja koji nemaju ili imaju slab internet.

Gora Vesić

Grad Beograd

Gora Vesić , Foto: Grad Beograd

- To je nešto što je naša obaveza, kako prema našoj deci, tako i prema Vladi Srbije koja sprovodi ubrzanu digitalizaciju u našoj zemlji. Ulaganje u decu nije nikakav trošak već investicija - rekao je Vesić i zahvalio resornom ministarstvu što je podržalo ovaj projekat.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić rekao je da Grad Beograd na ovaj način nastavlja ideju Vlade o digitalizaciji obrazovnog sistema koja je, kaže, jedan od stubova obrazovanja.

- Reakcija samih izdavača na ovu ideju je dobra i verujemo da će i drugi gradovi učiniti prvi korak koji je napravio Grad Beograd, da ulože sredstva u digitalno obrazovanje - rekao je Pašić.

Naveo je da je period korone doneo i neke pozitivne stvari, a to je digitalna pismenost učenika i nastavnika.

- Vlada Srbije je preko Ministarstva prosvete obezbedila 789 miliona za digitalne sadržaje, a na ovaj način Grad Beograd nam je uštedeo sredstva tako da ćemo moći da proširimo obuhvat u drugim razredima i srednjim školama, ali i drugim gradovima - rekao je Pašić i dodao da veruje da će ovaj projekat biti uspešno realizovan.

Na sastanku koji je danasa održan u Starom dvoru bili su, osim izdavača, predstavnici Grada i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

BONUS VIDEO: