Goran Vesić
Grad Beograd

 

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

 

Predsednica Skupštine Maja Gojković objavila je danas dnevni red sednice, koja počinje u sredu, a na kojoj je i Zakon o glavnom gradu, pa je zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao poslanike da, bez obzira kojoj stranci pripadaju, glasaju za taj zakon.

Prema njegovim rečima, na taj način glasaju za bolji život Beograđanki i Beograđana, a da će novi zakon omogućiti decentralizaciju grada i veće nadležnosti opštinama, tako što će, navodi, spustiti nivo odlučivanja bliže građanima.

“Zakon o glavnom gradu će omogućiti decentralizaciju prestonice. To smo i obećali građanima, ali moram da kažem da su to i pre nas i drugi obećavali, a radili su suprotno. Ne zaboravimo kako je Dragan Ðilas poslednjim Statutom grada potpuno centralizovao grad Beograd”, rekao je Vesić.

Vesić:Život prođe a ljudi vas pamte po onome što ste uradili

Najavio je da će posle usvajanja zakona o glavnom gradu biti usvojen i, do kraja juna, novi Statut grada.

Time će, kaže, biti ispunjeno još jedno obećanje i ispraviti greška prethodne gradske vlasti kada je ceo grad bio centralizovan.

Vesić je ukazao da će ukoliko izmene i dopune Zakona o glavnom gradu budu usvojene, Beograd biti podeljen na dve zone – prigradsku i gradsku.

Kako je objasnio gradsku zonu činiće 10, a prigradsku sedam opština, i na taj način biće urađena podela nadležnosti.

200 MILIONA IZ BUDŽETA Lepe vesti za sve poljoprivrednike! Zasucite rukave i vas je ogrejalo sunce!

"Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti. Takođe ćemo tražiti da opštine osnivaju uslužne centre, kao što je Opština Grocka takav centar otvorila u naselju Kaluđerica i time omogućila građanima da 90 odsto stvari urade na jednom mestu, čak i stvari iz domena republike, kao što su PIO fond ili Katastar nepokretnosti. Na taj način ćemo spustiti nivo odlučivanja bliže građanima i to je suština ove politike”, naveo je zamenik gradonacelnika.

Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

On je podvukao da je novim zakonom o glavnom gradu predviđeno da gradske opštine izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, umesto do 800 kvadrata kao do sada, a prigradske opštine do 5.000 kvadrata.

“Takođe, gradskim opštinama bice omogućeno da legalizuju objekte do 400 kvadrata, a prigradskim do 3.000, uz podsećanje da je ta nadležnost do sada bila centralizovana. Kada je reč o prigradskim opštinama, novim zakonom će biti u mogućnosti da osnivaju svoja preduzeća uz saglasnost Grada, kao i da donose svoje urbanističke planove, van planova generalne regulacije”, rekao je Vesić.

Gradilište

Alo!/Ana Paunković

Gradilište, Foto: Alo!/Ana Paunković

 

BEOGRAD SE GRADI I NOĆU! "Nikada neće uspeti da poruše onoliko koliko mi možemo da izgradimo"

 

Dodao je i da Grad Beograd dobija veće nadležnosti iz mnogih oblasti kao na primer iz poljoprivrede će grad kontrolisati izdavanje poljoprivrednog zemljišta i biće uvedeni poljočuvari, kako bi se, kaže, stalo na put divljim deponijama.

“Jedna od novih nadležnosti omogućiće nam da kao Beograd samostalno određujemo pravila za skladištenje otpada što će nam omogućiti da od 1. januara naredne godine zabranimo plastične kese u Beogradu, kako smo i obećali”, podvukao je Vesić.

Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

Ističe da se završava i usaglašavanje Zakona o Komunalnoj miliciji, a koji treba da uvede više komunalnog reda u glavnom gradu.

“Komunalna policija dobija staro dobro ime komunalna milicija. Sadašnji zakon omogućava da imamo jednog komunalnog policajca na 5.000 stanovnika, a to nije dovoljno. Potrebno je da imamo mnogo veći broj komunalnih policajaca u odnosu na sadašnjih 300, kako bi bili raspoređeni i po prigradskim opštinama i kako bi se uveo komunalni red u prestonici", objasnio je Vesić.

Kaže da će komunalna milicija posebno reagovati kada je u pitanju haos sa parkiranjem na ulici sa četiri migavca, buka, para i mirisi, kao i vođenje kućnih ljubimaca.