Goran Vesić
printskrin
Goran Vesić

printskrin

Goran Vesić, Foto: printskrin

 

 

- Hvala medijima, nevladinim organizacijama i ministru ekologije Goranu Trivanu koji su podržali nameru Beograda da od 1. januara naredne godine zabrani upotrebu plastičnih kesa.

Za one koji ne razumeju koliko je odluka važna pa kukaju nad sudbinom proizvođača plastičnih kesa (bez obzira što mogu da i dalje proizvode biorazgradive kese, ali treba malo da se uloži u proizvodnju) samo bih da podsetim da se PLASTIČNA KESA RAZGRAĐUJE U ZEMLjI 240 GODINA! Pa saberite broj kesa koliko ih vidite dnevno u rukama naših sugrađana i svakome će biti jasno kakav zločin prema prirodi su plastične kese.

POTPUNA ZABRANA: Od sledeće godine nema više upotrebe plastičnih kesa

I ne samo plastične kese. Prirodi je potrebno oko 1000 godina da razgradi jedan plastični predmet, a u svetu se godišnje proizvede 1,6 miliona tona plastičnih buradi! Aluminijumskoj konzervi je potrebno između 80 i 200 godina da se u potpunosti razgradi. Kada je staklo u pitanju iako je reciklaža ovog materijala veoma jednostavna i sprovodi se topljenjem, staklo se neretko baca. Staklu treba nekoliko miliona godina da se razgradi, a neki stručnjaci smatraju da ono ne može da se raspadne. Papir je najrecikliranija stvar na svetu, a njemu treba između dve i šest nedelja da se razgradi.

Plastična PVC kesa

Shutterstock

Plastična PVC kesa, Foto: Shutterstock

 

Vreme potrebno da se razgrade u prirodi:

Plastične čaše - 50 godina
Pamuk - tri meseca
Kožne cipele - između 25 i 40 godina
Baterije - 100 godina
Karte za autobus/voz - dve nedelje
Drveni nameštaj - od deset do petnaest godina
Sanitarni ulošci - od 500 do 800 godina
Stiropor - na razlaže se

Nadam se da posle objavljivanja ovih podataka niko neće postavljati pitanje zašto Beograd donosi ovu odluku, poručio je Vesić. 

 

 

 

 

Komentari (1)

Miladin

13.08.2019 11:03

Jedini problem je što biorazgradive kese ne postoje. Dobrodošli na fišek od starih novina. Baš kao naše bake.