Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je međunarodna kreditna agencija Mudis (Moody's) potvrdila kreditnu ocenu Beograda, kao i da je popravila kreditni izgled Grada Beograda u „pozitivan”.

– Međunarodna kreditna agencija Mudis potvrdila je kreditnu ocenu Grada Beograda (BCA) Ba3, koji je identičan rejtingu koji ima Republika Srbija. Agencija je poboljšala kreditne izglede Grada Beograda iz „stabilno” u „pozitivno”, što je veliko priznanje za Beograd – rekao je Goran Vesić.

Današnje popravljanje prognoze kreditnog rejtinga posledica je ne samo stabilnih finansija Grada Beograda i domaćinskog poslovanja već i poboljšanja poslovne klime u Srbiji, naveo je zamenik gradonačelnika.

– Mudis veruje da će poboljšani realni izgledi za ekonomski rast zemlje pozitivno uticati i na rast prihoda Grada Beograda. Kao rezultat svih ovih činilaca, Mudis očekuje da će fiskalni učinak Beograda ostati dobar, sa bruto operativnim bilansom od 12 do 14 odsto operativnog prihoda u 2019/20. godini – rekao je Vesić i dodao da u izveštaju međunarodne kreditne agencije piše da „potvrda o rejtingu Grada Beograda odražava čvrste i zdrave finansijske osnove grada, dobro i uravnoteženo upravljanje budžetom, o čemu svedoče i njegovi visoki kapaciteti za samofinansiranje i dug koji je u opadanju”.

OBELEŽENO 80 GODINA OD ČUVENE TRKE "BELGRADE GRAND PRIXL" Vesić: Trka na Kalemegdanu jedan je od najlepših događaja koji se desio u 20. veku u Beogradu!

Agencija je ocenila da će „rejting Grada Beograda, u čijoj osnovi je opadajuća zaduženost i teret direktnog duga od 44 odsto operativnog prihoda na kraju 2018. godine, ograničeni zahtevi grada za zaduživanjem i stroga kontrola nad trošenjem budžetskih sredstava, doprineti stabilizaciji neto direktnog i indirektnog duga na oko 50 odsto operativnog prihoda u naredne dve godine”.

– Da bi građani mogli da uporede kako je to bilo ranije, direktni i indirektni dugovi Beograda su iznosili 2016. godine 67 odsto operativnog prihoda, a 2014. godine ogromnih 101,2 odsto operativnog prihoda, što najbolje pokazuje kako je bivši gradonačelnik Đilas prezadužio Beograd – poručio je Vesić.

VESIĆ PONOSNO OBJAVIO! Budžet grada Beograda je 1,134 milijarde evra! To je rekord!

Međunarodna kreditna agencija je konstatovala da „Grad Beograd ima važnu ulogu u nacionalnoj privredi kao glavni i najrazvijeniji grad u Srbiji, sa oko 40 odsto učešća u nacionalnom bruto domaćem proizvodu zemlje”.

Goran Vesić je čestitao i Novom Sadu na dobijanju istog kreditnog rejtinga i istog kreditnog izgleda kao i Beograd.

(FOTO) BEOGRAD PROSLAVIO DAN KOMUNALNE DELATNOSTI Vesić: Ovo je istorijski dan i momenat da se kaže hvala radnicima iz komunalnog sistema!

– To je najbolji dokaz da se politika finansijske discipline sprovodi u svim lokalnim samoupravama i da se Srbija podjednako razvija. Beograd to pozdravlja. Bravo za naše kolege iz Novog Sada – rekao je Vesić.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete