Vesić u Beču
Grad Beograd
Vesić u Beču

Grad Beograd

Vesić u Beču, Foto: Grad Beograd

"Veoma cenimo vašu odluku da proizvodite u Srbiji, pa nas je obradovao početak proizvodnje tramvaja u Kragujevcu. Biće to domaći tramvaji i veliki povratak ''Simensa'' na beogradske ulice, jer je ova kompanija imala najviše tramvaja u našem gradu između dva svetska rata", rekao je Vesić, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Pročitajte još:

 

Dodao je da će Beograd ove godine kupiti više od dve stotine novih autobusa, ali da to nije kraj ulaganjima u Gradsko saobraćajno preduzeće.

"Tokom 2020. i 2021. planiramo da uložimo još 65 miliona evra u kupovinu novih vozila i to elektroautobusa, tramvaja i autobusa na gas, kao i dizel autobusa. Biće to potpuna rekonstrukcija našeg gradskog prevoznika, a promena će biti i u samom preduzeću. Proizvodite domaće tramvaje u Kragujevcu i mi ćemo ih kupovati", poručio je Vesić.

Vesić u Beču

Grad Beograd

Vesić u Beču, Foto: Grad Beograd

Kako je naveo, "Simens" je ostala jedina kompanija u procesu javne nabavke za upravljanje adaptibilnim sistemom saobraćaja koji podrazumeva modernizaciju i semaforizaciju oko 300 raskrsnica u našem gradu.

Preporučujemo i ovo:

 

"Ovaj sistem davaće prednost javnom prevozu, a pre svega tramvajima u saobraćaju. Ukoliko pregovarački postupak bude završen uspešno, do sredine godine biće potpisan višegodišnji ugovor, čija je vrednost oko 20 miliona evra. Ovaj sistem će nam omogućiti da bolje upravljamo saobraćajem, da se smanji zagađenje i potrošnja goriva", pojasnio je Vesić.

U saopštenju se navodi da je kompanija "Simens" predstavila gostima iz Srbije projekat upravljanja javnom rasvetom, koji uspešno sprovodi u mnogim evropskim gradovima.

 

Vesić ih je pozvao da posete Beograd, predstave svoja iskustva i učestvuju na tenderima koje će Grad raspisivati.

U delegaciji Beograda, osim zamenika gradonačelnika, bili su gradska sekretarka za energetiku Nina Jandrić i direktor JKP "Javno osvetljenje" Aleksandar Cincar Poposki.