Goran Vesić
Skupština grada
Goran Vesić

Skupština grada

Goran Vesić, Foto: Skupština grada

“Problemi sa podzemnim kontejnerima, što ne smemo da zaboravimo koliko ih je platio bivši gradonačelnik Dragan Ðilas, kako su propali pa ih već tri godine menjamo i kako je firma koju je angažovao oterana u stečaj, pa Grad ne može da ih natera da poprave sve kontejnere koji su propali”, istakao je Vesić u izjavi za javnost.

Pročitajte još:

Kako je naveo, Grad je već zamenio više od 1.000 tih kontejnera, a taj novac je mogao biti uložen u, na primer, postavljanje kontejnera tamo gde ih nema.

“Naš cilj je da obnovljene podzemne kontejnere unapredimo i zato će od ove godine u pojedinim ulicama Vračara ti kontejneri biti zaključani, a ključ će imati samo stanari koji žive u okolnim zgradama. Ovo činimo po ugledu na mnoge gradove u svetu i na zahtev stanara”, rekao je Vesić.

Preporučujemo i ovo:

Naveo je da se sada dešava da su ti kontejneri često prepuni, jer ih pune iz okolnih kafića i restorana, iako je predviđeno da ih koriste samo stanari.

“Vlasnici tih kafića imaju obavezu, prema odluci Grada, da potpišu ugovore sa ''Gradskom čistoćom'' i nekim od operatera koji bi od njih direktno preuzeli smeće i odnosili ga. Nažalost, mali broj restorana i kafića ima ovakav ugovor već svojim otpadom pune okolne kontejnere”, rekao je Vesić.

To se, kaže, odnosi i na trgovinske lance, i zato će u narednom periodu komunalna policija i inspekcija pojačati kontrolu restorana i kafića, prvo na Vračaru i Starom gradu, i upozoriti ih da poštuju gradsku odluku.

“Oni koji i pored toga budu nastavili da ignorišu odluku biće kažnjeni”, poručio je Vesić i dodao da je već imao sastanak sa trgovinskim lancima.

Beograd, ljudi, ulice, policija, saobraćaj

Tanjug/Rade Prelić

Beograd, ljudi, ulice, Foto: Tanjug/Rade Prelić

“Dakle, ove godine krećemo eksperimentalno sa nekoliko ulica na Vračaru, a ako se bude pokazalo uspešnim proširićemo ovo na sve ulice u kojima ima podzemnih kontejnera. U podzemne kontejnere otpad će moći da bacaju samo stanari, đubrijere su za prolaznike, a restorani, kafići i prodavnice moraju da imaju ugovore sa operaterima da odnose njihov otpad”, rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da će ove godine, gde god postoje bar dva, a najbolje tri podzemna kontejnera u nizu, oni biti pretvoreni u kontejnere za različite vrste otpada.

Vesić je rekao i da će ovi kontejneri imati senzore koji će slati signal u vozila za odnošenje smeća, što će omogućiti radnicima “Gradske čistoće” da bez otvaranja kontejnera vide koliko otpada ima u njima.

“To znači da naši kamioni više neće zastajati pored polupraznih kontejnera što će omogućiti da budu brži i učinkovitiji”, poručio je Vesić.