RECIKLAŽNI KONTEJNERI I ZVONA ZA ODLAGANJE STAKLENE AMBALAŽE Vesić: Ono što Đilas nije bio sposoban da uradi, sada imamo u našoj prestonici

U Beogradu su povodom Svetskog dana reciklaže danas puštena u rad 202 podzemna reciklažna kontejnera i sedam zvona za odlaganje staklene ambalaže, a tim povodom zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je jedno od tih reciklažnih ostrva, u Ulici 16. oktobra u Mirijevu

Reciklažni kontejneri
Reciklažni kontejneri, Foto: Grad Beograd

Reciklažna ostrva se trenutno nalaze na 59 lokacija u Beogradu, rekao je Vesić novinarima i precizirao da je prošle godine u Beogradu postavljeno 198 podzemnih reciklažnih kontejnera, tako da ih sada, sa ovih 202, ukupno ima 400.

"Ovi kontejneri se postavljaju na mestima gde su za vreme prethodne gradske vlasti bili postavljeni podzemni kontejneri. Postavljeno ih je oko 1.900 i tokom proteklih godina su se pokazali kao veoma loši. Postavljeni su dok je Dragan Ðilas vodio Beograd i većina njih je propala. Ne možemo da poporavimo te kontejnere i zato smo odlučili ih zamenimo reciklažnim kontejnerima", rekao je Vesić.

 

Kako je dodao, sada se ponovo ulaže novac u zamenu kontejnera umesto da se koristi za nešto novo što je potrebno građanima.

Naveo je da se zvona za odlaganje staklene ambalaže postavljaju na mestima gde ima dosta lokala i ugostiteljskih objekata i istakao da je cilj da čitav grad bude uređen na ovaj način i da građani vrše separaciju otpada, jer se pokazalo da građani, kada im se omogući da vrše separaciju otpada, oni to i rade.

Reciklažni kontejneri
Reciklažni kontejneri, Foto: Grad Beograd

"Osim što ćemo sve kontejnere zameniti, mi ćemo koristiti otpad koji više neće ići na deponiju u Vinči već će se prerađivati i koristiti za neke druge stvari", rekao je Vesić.

 

Naveo je da će "Gradska čistoća" već sledeće godine kupiti mašinu za mlevenje stakla koje će moći da se koristi za, na primer, pravljenje asfalta.

"Sve što se reciklira može ponovo da se koristi, i to je suština i naša poruka", istakao je Vesić.

Reciklažni kontejneri
Reciklažni kontejneri, Foto: Grad Beograd

Naveo je da se očekuje da će tokom ove godine početi radovi na deponiji Vinča koja, podsetio je, putem javnoprivatnog partnerstva prelazi u ruke francusko-japanskog konzorcijuma koji će tamo raditi čitav niz postrojenja za preradu otpada.

Vesić je zahvalio "Gradskoj čistoći" na tome šta radi jer je to, dodao je, korak ka dodatnom uređenju grada i podizanju ekološke svesti.

Reciklažni kontejneri
Reciklažni kontejneri, Foto: Grad Beograd

"Da bi građani pravilno koristili ove kontejnere, mi ćemo raditi edukaciju u okviru koje ćemo deliti letke o tome kako se koriste ovi kontejneri. To je veoma važno i to ćemo raditi sa decom koja idu u predškolske ustanove i škole kako bi na vreme sticali ekološku svest. Na taj način ćemo doprineti da naš grad bude čistiji i planeta sačuvana od zagađenja što je, nažalost, tendencija u svetu", dodao je Vesić.

Reciklažni kontejneri
Reciklažni kontejneri, Foto: Grad Beograd

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić rekao je da to preduzeće u saradnji s Gradom Beogradom poslednjih godina dosta ulaže u primarnu selekciju otpada.

Kako je dodao, nabavkom podzemnih reciklažnih kontejnera i zvona za odlaganje stakla, građanima je omogućeno da vrše selekciju i čuvaju životnu sredinu.

 

Predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović rekao je da će ta opština u saradnji s Gradom i "Gradskom čistoćom" pokrenuti akciju u okviru koje će edukovati najmlađe sugrađane o potrebi reciklaže i zaštiti Beograda i cele planete.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi