Slava opštine Vračar
Privatna arhiva
Slava opštine Vračar

Privatna arhiva

Slava opštine Vračar, Foto: Privatna arhiva

Proslavi su prisustvovali ministar za rad Zoran Ðorđević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, predstavnici diplomatskog kora, predsednici opština, profesori Univerziteta u Beogradu.

Pročitajte još:

 

"Ne slažemo se ni oko Kosova i Metohije koje je naša najveće državno pitanje i na kome naš predsednik Vučić pokušava da spase sve što može, a koje zahteva jedinstvo već i tu bi neki da strančare pa zašto bismo se složili oko toga koje je mesto najvažnije za očuvanje svetosavskog kulta?", primetio je Vesić.

On je naveo da bi možda drugi kao najvažnija svetosavska mesta odabrali manastire poput Hilandara, Studenicu, Žiču, Mileševa, koji se, takođe, vezuju za Svetog Savu.

"Vračar je posebno mesto, jer upravo ovde je silni Sinan-paša naredio da se, 1594. godine, spale mošti Svetog Save. Uništavajući našu najveću svetinju, Turci su želeli da nas obezglave i da nas nateraju da odustanemo od svoje vere i nacije. Dobro je Sinan-paša znao da Srba nema bez Svetoga Save", rekao je Vesić i dodao da su to znali i drugi srpski neprijatelji.

Preporučujemo i ovo:

 

Kaže da ono što srpski neprijatelji nisu znali da je nemoguće odvojiti Srbe i Svetog Savu, već, naprotiv, još su ga više ukorenili i ojačali.

"Sveti Sava je postao svesrpski simbol. Nacionalni svetitelj, simbol ljubavi, vere i nade. Naš otac. Iako bez dece, on je kroz vekove postao otac miliona i miliona svojih duhovnih sinova i kćeri. Sa njegovim likom na zastavama, Srbi su dizali ustanke i sanjali o slobodi, pod njegovom ikonom srpska deca se obrazuju", istakao je Vesić.

Slava opštine Vračar

Privatna arhiva

Slava opštine Vračar, Foto: Privatna arhiva

Podsetio je da se ove godine obeležava osam vekova od samstalnosti Srpske pravoslavne crkve za koju se Sveti Sava izborio posle velike diplomatske akcije, dugih putovanja i pregovora.

"Način na koji se Sveti Sava izborio za samostalnost naše crkve treba da bude uzor mnogima kako Srbi treba da rešavaju probleme, kao mali narod koji se nalazi između interesa velikih sila. Koliko naroda u svetu ima crkvu koja postoji osam vekova? Šta bi za to dali ovi mali, izmišljeni narodi koji pokušavaju da dobiju svoje crkve, politički i nekanonski?", naglasio je Vesić.

Takođe, podsetio je da Srbija ove godine slavi i osam stotina godina od kako je Sveti Sava sastavio nomokanon pod nazivom Zakonopravilo ili Krmčiju, odnosno prvi srpski ustav.

"Pripadamo narodu koji osam vekova ima ustav i zakone. Koliko naroda na ovom svetu može da se pohvali time? Treba da se ponosimo time, a o tome se skoro ništa ne zna čak ni u Srbiji. Pa kako će to da znaju drugi narodi ako mi ne cenimo svoju državotvornost i ne ponosimo se time? I naš prvi ustav je delo Svetog Save", naveo je Vesić.

Slava opštine Vračar

Privatna arhiva

Slava opštine Vračar, Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, danas kada Srbija ekonomski, politički i vojno jača, i kada ponovo ima ugled u međunarodnoj zajednici zahvaljujući ugledu predsednika Vučića, i kada ponovo može da zaštiti svakog Srbina ma gde živeo, sa ponosom možemo da kažemo da snažimo državu Svetog Save.

"Zato ga i slavimo. Jer sve dok slavimo Svetog Savu i čuvamo spomen na njegovu slavu – dotle i postojimo", zaključio je Vesić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković izjavio je da opština Vračar slavi slavu Svetog Savu od 1993. godine, te da je ta opština, upravo u duhu svetosavlja, najviše posvećena i najviše ulaže u škole, učenike i obrazovanje.

Prema njegovim rečima, početkom prošle godine jedan deo opštine Vračar ustupljen je predškolskoj ustanovi "Vračar", gde će do kraja godine boraviti 350 predškolaca u 700 kvadrata.

 

Na Vračaru, kaže, ima šest osnovnih škola i jedna škola za decu sa posebnim potrebama, i istakao da su do sada tri škole renovinare, a da će ostale uskoro biti renovirane.

Takođe, navodi Nedeljković, opština Vračar je podelila 763 kompjutera trećacima, a za decu iz Specijalne škole "Dušan Dugalić" obezbedila svakodnevni prevoz u i iz škole.