delegacija grada beograda, Goran Vesić
Tanjug
delegacija grada beograda, Goran Vesić

Tanjug

delegacija grada beograda, Goran Vesić, Foto: Tanjug

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji predvodi delegaciju srpske prestonice u poseti Briselu, najavio je danas otvarnje kancelarije Grada Beograda u Briselu.

Predstavništvo bi po ugledu na druge kancelarije velikih gradova i regiona trebalo da doprinese boljem predstavljnju i jačanju EU podrške za projekte koji će se realizovati u Beogradu i Srbiji.

”Za grad kao što je Beograd bitno je da bude prisutan na mestima gde se odlučuje, a Brisel je mesto gde se donose mnoge odluke koje su važne za Beograd”, poručio je Vesić.

Delegacija Beograda, na čelu sa zamenikom gradonačelnika, zajedno sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer organizovala je posetu Briselu, u okviru koje su razgovarali sa predstavnicima Saveza nemačkih gradova i direktorima kancelarija Berlina i Frankfurta.

 

 

Dogovoreno je da će se budući zaposleni u kancelariji Beograda u Briselu prvo obučavati u nekom od postojećih nemačkih regionalnih i gradskih predstavništava u Briselu.

”Politički, ekonomski i kulturološki odnosi Nemačke i Srbije su u usponu. Mi smo više nego prijateljske zemlje, mi smo partneri i saveznici. Srbija i Beograd su odlučili da naš evropski put ide preko Nemačke i zahvalni smo joj za podršku koju nam na tom putu daje i zahvalni što će Beograd dobiti priliku da svoje projekte razvija i uz pomoć EU”, kaže Vesić.

delegacija grada beograda, Goran Vesić

Tanjug

delegacija grada beograda, Goran Vesić, Foto: Tanjug

 

On je naglasio i važnost saradnje Beograda sa fondacjom Konrad Adenauer, podsetivši da je upravo taj nemački državnik donosio hrabre odluke za Nemačku zbog koji je ona danas jedna od najuspešnijih zemlja u Evropi i svetu.

”I mi se kao Srbija nalazimo na tom putu i predsednik Aleksandar Vučić poslednjih godina donosi odluke koje će apsolutno verujemo značiti za Srbiju koliko su odluke Adenauera značile za Nemačku”, kaže Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je evropskom sedištu fondacije Konrad Adenauer predstavio projekte razvoja Beograda u narednih 10 godina.

UPOZNAVANJE EVROPSKIH PARTNERA SA RAZVOJEM SRPSKE PRESTONICE Vesić: Beograd preko Nemačke ide u Brisel

Planirane investicije za projekte su 12 milijardi evra, a očekuje se neki sprovedu i uz podršku EU. Među kapitalnim projektima nalazi se i izgradnja beogradskog metroa koja bi sa realizacjom trebalo da počene 2020. godine uz očekivane troškove od 3,86 milijardi evra.

Vesić je u Briselu naveo da Bograd očekuje i izgradnja dva nova mosta preko Dunava i Save, dok će, prema njegovim rečima, stari Savski most biti ”sačuvan i premešten” na drugu lokaciju na Savi gde će služiti kao pešački i biciklistički most.

 

Vesić je najavio i izgradnju dva tunela u Beogradu, jedan u samom centru grada, a drugi ispod Topčidera, kako bi se smanjila gužva i zagađenju u gradu.

Beogradske vlasti planiraju da od septembra krenu sa izmešatjem Glavne autobuske stanice u Beogradu, a planiraan je i završetak železničke stanice Prokop, najavljuje Vesić.

”Saobraćaj se izmešta iz centra grada, a po strategiji usvojenoj pre četiri godine prednost dobijaju pešaci i biciklisti”, poručio je zamenik gradonačelnika u Briselu.

delegacija grada beograda, Goran Vesić

Tanjug

delegacija grada beograda, Goran Vesić, Foto: Tanjug

 

On je navkaio i izgradnju novog Muzeja Nikole Tesle na mestu stare elektrane u Beogradu što će ujedno biti i naučno tehnološki centar i najveće mesto na svetu za izučavanje lika i dela Nikole Tesle.

Među ostalim projektima koji će se naći u realizaciji u narednom periodu, Vesić navodi proširenje beogradskog aerodroma, uređenje deponije u Vinči i početak separacije otpada u gradu, izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, rekonstrukciju ulice Kneza Miloša, Trga Republike, izgradnju gondole, četiri nove podzemne garaže i železničku liniju od aerodroma do centra grada, kao i izgradnju novog nacionalng stadiona.

Među predstavljenim projektima, koje su i nemački domaćini u kancelariji Konrad Adenauer fondacije u Brilselu okarakterisli kao impresivne, nalaze se i projekti nastavka obnove fasada Beograda.

Direktor beogradske Kancelarije Konrad Adenauer fondacije, Norbert Bekman Dirkes, kaže da je važno da se vidi da i iz regiona i gradova dolazi ”evropska ideja” i da su Srbija i Beograd na putu da postanu "uspešne priče”.

”Lepo je videti da postoji vizija, kombinacija modernog i tradicionalnog, nešto za mlade i obrazovane što će ih u budućnosti zadržati da ostanu u Srbiji i Bogradu i razvijaju Srbiju kao buduću članicu EU”, kaže Bekman Dirkes.

”Naša startegija je da Beograd postane grad kreativne industrije. Beograd postaje pravi, uređeni evropski grad. Na tom putu na je potrebna podrška podrska EU jer Beograd je važan za Srbiju i za Evropu”, zaključio je Vesić.