delegacija grada beograda, Goran Vesić
Tanjug/Beoinfo
delegacija grada beograda, Goran Vesić

Tanjug/Beoinfo

delegacija grada beograda, Goran Vesić, Foto: Tanjug/Beoinfo

 

Delegacija Beograda predvodena zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem razgovarala je u Briselu s direktorom Kancelarije grada Berlina pri Evropskoj uniji Folkerom Leveom.

Leve je tom prilikom izneo iskustva Berlina u radu sa institucijama EU na projektima od gradskog i komunalonog značaja.

Goran Vesić je prilikom posete Briselu, koja je organizovana u saradnji s nemačkom Fondacijom "Konrad Adenauer", najavio da Beograd planira da osnuje predstavništvo koje bi u sedištu EU lobiralo za gravni grad Srbije i srpske interese.

On je ocenio da će u tom cilju iskustvo nemačkih gradova biti od najvećeg značaja za Beograd.

"Delegacija Beograda želi da razgovara s predstavnicima onih velikih nemačkih gradova koji već decenijama rade u Briselu. Želimo da čujemo njihovo iskustvo kako nalaze sredstva za projekte koji su važni za njihove gradove", kaže Vesić.

delegacija grada beograda, Goran Vesić

Tanjug/Beoinfo

delegacija grada beograda, Goran Vesić, Foto: Tanjug/Beoinfo

  POSETA DELAGACIJA GRADA SEDIŠTU EVROPSKE UNIJE Vesić najavio otvaranje kancelarije Beograda u Briselu

Iskustvo Berlina je višestruko interesantno za Beograd. Dva grada, još od potpisivanja sporazuma 1978. godine, veže bratska saradnja. Istovremeno, specifična istorija Berlina, kao svojevremeno podeljenog grada između Istočne i Zapadne Nemačke, u kome su i danas vidljive razlike od ”mentaliteta do arhitekture”, prema oceni Vesića, približila ga je problemimima s kojima se i Beograd suočava.

HEROJI GRADA ČISTILI DORĆOL Reporteri Alo! prisustvovali velikoj akciji

”Napravili smo dogovor posredstvom Fondacije ''Konrad Adenauer'' da predstavnici Beograda provedu šest meseci u kancelariji Saveza nemačkih gradova,ali i u kancelariji Berlina i Frankfurta i nekih nemačkih pokrajina. Za tih godinu dana mi ćemo učiti kako da radimo jer nas nije sramota da učimo od najboljih. Mi smo ovde došli da naučimo i saznamo kako da obezbedimo više novca za naš grad”, kaže Vesić.

Direktor kancelarije pokrajine i grada Berlina pri EU Folker Leve kaže da je posao tog predstavništva da vlastima Berlina približi zakonodvstvo EU i da na najefikasniji način iskoristi evropske fondove za razvoj regiona i grada.

 

Kao jednu od najvažnijih preporuka za buduću kancelariju grada Beograda, Leve je naveo "sistem umreženosti", gde se evropski gradovi udružuju u interesne zajednice i tako najbolje predstave svoje ideje i projekte EU.

Kao teme koje su trenutno najaktuelnije u regionalnoj i lokalnij politici EU, navedena su socijalna pitanja, zaštita životne sredine i nove tehnologije, bezbednost na javnim mestima, ali i balans između slobode i solidarnosti.

Zamenik gradonačelinika Beograda Goran Vesić rekao je i da će kancelarija Beograda i posle obuke kadrova i početka rada nastaviti tesno da sarađuje s nemačkim kolegama u Briselu.

"Naša odluke je da Beograd u Evopu ide preko Nemačke. Mi ćemo i tokom rada kancelarije Beograda u Briselu tesno sarađivati s nemačkim kancelarijama koje su veoma uticajne i bogate iskustvom kako doći do sredstava koja će biti korisna za Beograđane”, zaključio je Vesić.