Sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 1941.
Grad Beograd
Sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 1941.

Grad Beograd

Sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 1941., Foto: Grad Beograd

Vulin je podsetio da je Beograd pre 78 godina bio sravljen sa zemljom, ali da je preživeo, baš kao što je, kako kaže, preživeo slobodarski duh koji je naš narod negovao.

"Mi Srbi smo umorni od ratova, ali nismo umorni od vrednosti zbog kojih smo ratovali, nismo umorni od slobode, nismo umorni od našeg prava da živimo slobodno i da sami odlučujemo o sebi i budućnosti svoje dece", rekao je Vulin novinarima.

On je dodao da srpski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani sveta, ni pre 78 godina, ni pre 20 godina, već na pravoj strani sveta i slobode.

Pročitajte još:

"Kao što su nas herojski piloti branili 1941. godine tako su nas branili1999. godine. Branili su naše pravo da budemo slobodni. Srpski narod nikada drugima neće činiti ono što je činjeno njemu. Srpski narod nikada neće posegnuti za tuđim, nikada neće silom pokušati da nametne sebe i ono u šta on veruje. Srpski narod je izabrao da bude slobodan i izborio se za to pravo", poručio je Vulin.

On je naveo da su generacije pilota iz 1941. godine, kao i one iz 1999. godine izborile i sačuvale pravo da sami odlučujemo o sebi.

"To pravo ćemo preneti na naše potomke i nikada nećemo biti drugačiji. Danas se sećamo pilota, aprilskih heroja i onih koji su u vreme kada je čitava Evropa spavala, potonula, prihvatila silu, žmurila dok su ubijali jedan mali narod, ustali i borili se. Nadam se da će generacije koje dolaze sačuvati ova sećanje, siguran da će biti dostojni svojih predaka", istakao je Vulin.

Sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 1941.

Grad Beograd

Sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 1941., Foto: Grad Beograd

Vesić je ukazao da se danas obeležava jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda - dan kada je pre 78 godina bombradovan od strane fašističke avijacije.

On je naveo da su u bombradovanju u kome je učestvovalo 484 nemačkih bombradera i lovačkih aviona, i u kome je na grad bačeno negde oko 440 tona bombi, poginulo oko 4.000 ljudi, a razrušeno oko 700 zgrada.

Podsetio je da je Beograd bombradovan 6. aprila, 7.aprila, 11. aprila i 12.aprila, da bi 13. aprila nemačka divizija "Das Rajh" ušla i okupirala Beograd čime je počeo period fašističke okupacije i jedan od najtežih perioda.

"Danas se sa pijetetom sećamo svih žrtava, svih onih koji su poginuli u bombradovanju 1941. godine kao što se sećamo i hrabrih pilota 6. lovačkog puka koji su u neravnopravnoj borbi nad nebom Beograda oborili oko 48 neprijateljskih aviona", rekao je Vesić.

Sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 1941.

Grad Beograd

Sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 1941., Foto: Grad Beograd

Njima u čast je, kaže, podignut spomenik (pilotima braniocima Beograda) koji je simbol sećanja na to kako se brani sloboda i kako se Srbija branila od fašizma.

"I danas 78 godina kasnije, mi se i danas borimo protiv fašizma i protiv onih koji misle da se 6. aprila ništa nije dogodilo i da zločine fašizma treba relativizovati. Naše je da pokažemo da smo mi antifašistička zemlja, da se sećamo svih žrtava i da nikad nećemo dozvoliti da bilo ko u Srbiji relativizuje fašizam i da govori kako je fašizam nešto što je prihvatljivo", naveo je Vesić.

Poručuje da je fašizam najveće zlo u istoriji čovečanstva i da je neprihvatljiv.

"Mi Srbi imamo pravo i ponosno možemo da kažemo da smo bili među narodima koji su najevći doprinos dali borbi protiv fašizma. Spomenik pilotima to najbolje govori, zato neka im je večna slava i zahvalnost svih građaana Beograda za borbu koju su vodili kako bi se naš grad odbranio od fašista", istakao je Vesić.