Goran Vesić, Peter Handke,
Beoinfo
Goran Vesić, Peter Handke,

Beoinfo

Goran Vesić, Peter Handke, , Foto: Beoinfo

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svojoj Fejsbuk stranici prisetio se kako je Beograd proglasio novog Nobelovca Petera Handkea svojim počasnim građaninom srpske prestonice

Tekst zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića prenosimo u celosti:

Za vreme bombardovanja otputovao u Srbiju, u znak protesta odbacio sve počasti i napustio Katoličku crkvu!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 10.10.2019. 13:35 - 10.10.2019. 13:53 Eseji o Srbiji spadaju među najtemeljnije i najsadržajnije kritike medija pisane poslednjih godina Peter Handke, Foto: EPA-EFE/DANIEL MAURER * Nobelovu nagradu za književnost dobio je austrijski pisac Peter Handke * Handkeovi eseji o Srbiji spadaju među najtemeljnije i najsadržajnije kritike medija pisane poslednjih godina * Izabran je 1.

 

"Kada je Elfride Jelinek, austrijska književnica 2004. godine dobila Nobelovu nagrada za književnost u svojoj besedi u Oslu rekla je da Nobelovu nagradu nije dobio najbolji pisac nemačkog govornog područja. Mislila je na Petera Handkea.

Kada je grad Beograd proglasio Petera Handkea svojim počasnim građaninom, 2015. godine, imao sam čast da večeram sa ovim divnim čovekom i velikim prijateljem Srbije. Rekao mi je da je siguran da Nobelovu nagradu za književnost nije dobio zato što je podržavao Srbiji ali da mu nije žao i da bi ponovo sve isto uradio. Zbog podrške Srbima i Srbiji čekao je decenijama Nobelovu nagradu. U ču­ve­nom pariskom te­a­tru "Ko­me­di fran­sez", zato što je podržavao Srbe, doživeo je da skinu sa reper­to­a­ra njegov ko­ma­d “Pu­to­va­nje u zvuč­nu ze­mlju ili umet­nost
pi­ta­nja".

 

Nakon žestokih polemika o njegovoj ličnosti, odbio je i prestižnu nagradu „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu. Berlinski umetnici ansambla su ponašanje gradskog veća u Diseldorfu okarakterisali kao „napad na umetničku slobodu“ i 2006. godine pokrenuli su inicijativu za osnivanje „Alternativne nagrade Hajnrih Hajne“ u Berlinu. Na taj način prikupili su novac adekvatan nagradi „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu. Handke je prihvatio nagradu, a novčani iznos od 50.000 evra donirao je srpskoj enklavi u Velikoj Hoči na Kosovu. Godine 2014. dobio je i nagradu „Ibzen“ u Oslu, ali ni nju, zbog kritika i osuda njegovog odnosa prema Srbiji, nije prihvatio.

Nobelovom nagradom za književnost koju je odavno zaslužio ispravljena je nepravda prema Peteru Handkeu. Nagradu je dobio i Beograd jer je Handke naš počasni građanin. Skoro šest decenija pošto je Nobelovu nagradu dobio Beograđanin Ivo Andrić još jedan naš sugrađanin je ovenčan besmrtnom slavom. Zato danas Beograđani od srca čestitaju svom počasnom građaninu Nobelovu nagradu za književnost!

VESIĆ DONOSI RADOSNE VESTI Stiže velika pomoć za 120 domaćinstava koji žive na klizištu u Umci (FOTO)

VAŽNA VEST ZA BEOGRAĐANE Vesić otkrio kada počinje demontaža "Pobednika" (FOTO)

BONUS VIDEO: Beogradski Pobednik nikad bliže kameri! Dosad neviđeni detalji!