Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić boraviće sutra i u utorak u Briselu kao gost nemačke fondacije Konrad Adenauer, a cilj posete je, kako je rekao, da Beograd poput Vojvodine ima svoju kacelariju u sedištu EU i da se evropski partneri upoznaju sa najvažnijim beogradskim projektima.

FAŠIZAM NA DELU SAVEZA ZA SRBIJU Vesić: Dok se fašista Obradović kliberi na sred raskrsnice, stotine vozača stoji u mestu!

"Većina velikih gradova i regiona evropskih zemalja ima svoje kancelarije u Briselu kako bi lobirali u Evropskoj komisiji za svoje projekte. Iz naše zemlje svoju kancelariju ima AP Vojvodina. Grad Beograd je nezadovoljan podrškom koju dobija od Evropske unije za svoje projekte ali krivica za to je na nama i našoj neorganizaciji.

POLOŽENI VENCI NA SPOMEN-GROBLJE OSLOBODIOCIMA BEOGRADA Vesić: Sprečićemo svaki pokušaj revizije fašizma!

Ruku na srce ovu podršku, nikada nismo ni imali, ali ponavljam za to je najviše kriv Beograd. Zato smo odlučili da uz pomoć fondacije Konrad Adenauer posetimo kancelarije nekih od nemačkih gradova i regiona, upoznamo se načinom njihovog rada u Briselu kao i da evropskom institucijama predstavimo najvažnije beogradske projekte kao našu viziju razvoja grada", rekao je Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

On je zahvalio fondaciji Konrad Adenauer koja je to omogućila i dodao da će otvaranje kancelarije Grada Beograda u Briselu biti sprovedeno u dve faze.

 

Vesić je naveo da će u prvoj fazi predstavnik grada provesti oko godinu dana u kancelariji jednog od nemačkih gradova kako bi smo naučili kako se lobira za svoje projekte, a potom će Grad Beograd otvoriti svoju kancelariju.

Vesić je dodao i da nas nije sramota da učimo od najboljih i najuspešnijih u EU, a to su Nemci, i da želimo da stečeno znanje iskoristimo kako bi građani Beograda imali što više koristi od realizacije projekata koje će eventualno podržati EU.

Vesić je dodao da će Beograd, kada bude otvorio kancelariju u Briselu, ponuditi i drugim gradovima Srbije da zajednički imenuju jednog do dva predstavnika koji bi bili deo beogradske kancelarije a lobirali bi za projekte u drugim gradovima Srbije.

U delegaciji Beograda biće još zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i direktor Kancelarije za mlade grada Beograda, Nedeljko Radosavljević, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Tokom boravka u Briselu delegacija Beograda posetiće sedište fondacije Konrad Adenauer gde će se održati panel „Evropa u mom gradu - moj grad u Evropi” kome će prisustvovati predstavnici evropskih institucija čija je nadležnost saradnja sa Srbijom kao zemljom kandidatom za članstvo u EU.

Uvodnu prezentaciju na panelu imaće zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji će predstaviti viziju razvoja Beograda i najznačajnije gradske projekte.

Vesić će posetiti Evropsku kancelariju Nemačkog saveza gradova i opština u Briselu kao i kancelarije gradova Berlin, Frankfurt na Majni i Frankfurt na Rajni.

Delegacija Beograda imaće sastanke u Evropskoj komisiji, navodi se u saopštenju