Nikola Bulj
Alo / Dejan Briza
Nikola Bulj

Alo / Dejan Briza

Mesto uklonjene deponije, Foto: Alo / Dejan Briza

Posle incidenta, u kojem su mogla da stradaju deca, komšije su odlučile da promene sliku svog kraja i tako je nastao projekat „Ulica kulture“. Deponija je raščišćena, a radovi na uređenju budućeg ekološkog kulturnog centra su u toku.

Briga o sugrađanima

- Opština se trudi da u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti podrži ovakve projekte. To ćemo činiti i ubuduće, jer je briga o sugrađanima, njihovim potrebama i inicijativama naša obaveza - poručuju nadležni iz GO Palilula.

- Simbol ulice je topola za koju se pretpostavlja da je stara 100 godina, a koja je doskoro bila zatrpana smećem. Tu su i drugi problemi, poput narkomanije, a vozači često jure ulicom, iako se ovde nalazi obdanište - priča Bulj, jedan od pokretača akcije.

Koliko je situacija bila kritična pokazuje i incident, koji je uznemirio čitav kraj.

Pročitajte još:

 

- Dvoje dece se igralo špricem koji su pronašli i jedno od njih se ogrebalo iglom. Sreća, pa u špricu nije bilo ničega i povređena devojčica nije zakačila neku boleštinu. Tada sam shvatio da se stvari moraju promeniti. Želim da u ovom ruralnom delu Beograda napravimo ekološki kulturni centar u kojem će se održavati razni festivali - kaže sagovornik „Alo!“.

Nikola Bulj

Alo / Dejan Briza

Nikola Bulj, Foto: Alo / Dejan Briza

Akcija je dobila širu dimenziju kada se na poziv složnih komšija odazvala i opština Palilula s kojom su dogovoreni detalji projekta „Ulica kulture“.

- Organizovali smo čišćenje deponije. Na tom prostoru biće izgrađen plato, postavljeno dodatno osvetljenje i ležeći policajci, a u planu je i izgradnja trotoara. Moramo pribaviti sve potrebne dozvole od nadležnih institucija, ali očekujemo da će projekat biti završen u narednih mesec dana. Sredstva su već izdvojena - kažu nam nadležni iz GO Palilula.

Na kraju bi trebalo napomenuti da ovakvom akcijom žitelji Borče šalju lepu poruku da su promene moguće kada se radi složno i kada je cilj isti, a u ovom slučaju to je uređenje zdrave okoline.

Nikola Bulj

Alo / Dejan Briza

Bačeni špric, Foto: Alo / Dejan Briza

 

„Eko-dvorištance“

U toku su i radovi na izgradnji „Eko-dvorištanceta“, čije je otvaranje planirano na proleće. - Biće to prvi ekološki kulturni centar, gde će se svakog vikenda održavati festivali. Ljudi će moći da se upoznaju s proizvodnjom organske hrane, a organizovaćemo i pozorišne predstave, radionice, predavanja za decu, kao i koncerte - ističe Nikola Bulj.