Kijavica, prehlada, bolest
Shutterstock
Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis, Foto: Shutterstock

 

Poslednji podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) sigurno neće obradovati sve one koji su alergični na korenske biljke pošto je ambrozija prosto - buknula!

 Kako pokazuju rezultati sa mernog mesta na Novom Beogradu, koncentracija polena ambrozije u vazduhu je već u crvenoj zoni ("visoka koncentracija") sa tendencijom daljeg rasta narednih nedelja.

Nešto bolji rezultati su na mernom mestu na Zvezdari gde se beleži srednja koncentracija polena ambrozije.

 Podsetimo, kako su istakli stručnjaci, visoke temperature proteklih nedelja donekle su sprečavale da ambrozija bukne, kao što je to sada slučaj.

Ipak, dobro je poznato da se najveće koncentracije polena ambrozije beleže upravo od druge polovine avgusta do kraja septembra, te je očigledno bilo samo pitanje trenutka kada će se Beograđani suočiti sa kijavicom, crvenim očima, kašljanjem.

 Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji oko 400.000 osoba boluje od alergijskog rinitisa, a svaki peti stanovnik pati od alergije na ambroziju.

Za ovu alergiju ne postoji lek, jer je to burna reakcija imunog sistema na alergene, odnosno na supstance iz prirode kao što je polen, koje uopšte ne ugrožavaju organizam.

Pročitajte još:

 

 Bonus video: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa