Temperatura vrućina živa toplomer
Alo!/Ana Paunković
Temperatura vrućina živa toplomer

Alo!/Ana Paunković

Ilustracija, Foto: Alo!/Ana Paunković

Ipak, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih sebi možete da ublažite letnji „pakao“ i preživite do smiraja dana.

Za Beograđane jedno od utočišta od vrućine je svakako Ada Ciganlija, a ne treba zanemariti ni gradske bazene.

Izbegavajte gradski prevoz

Nedovoljno mesta za sedenje i slabija klimatizacija dovoljan su razlog da ne ulazite u gradski prevoz, bar ne u vreme špica. Ukoliko ste u mogućnosti kao prevozno sredstvo koristite bicikl ili idite pešaka. I naravno – ne zaboravite da sa sobom ponesete flašu obične vode, kapu, šešir ili suncobran…

Ne držite mobilni telefon u džepu

Smartfon telefoni ne vole vrućinu. Izbegavajte da nosite smartfon u džepu jer toplota tela na vrućini može itekako da mu smeta. A i vama će biti toplije. Naravno, podrazumeva se i da izbegavate da displej ostavljate na mestu gde je direktno izložen suncu. Na taj način ako biste telefon i prislonili na uvo bio bi vreo.

Vežite kosu

Teška i gusta kosa mogla bi da bude kao dodatni sloj „odeće“ koji imate na sebi kada je puštena. I sada, zamislite da sa takvom kosom uđete u prevoz? Pa to bi bilo strašno! Totalno biste se ulepili, a frizura bi vam postala krajnje neuredna.

Napravite drugačiji dnevni raspored

Uskladite vaš raspored sa suncem. Potrudite se da jutarnju gimnastiku odradite do sedam ujutru dok sunce ne počne baš da greje i probajte da pauzu za ručak napravite u što kasnijim popodnevnim satima kada su manje gužve, a sunce nešto slabije.

Odolite ispijanju pića posle posla

Iako vam se čini da bi jedan dobro ohlađen cider bio pravo osveženje u tropskim danima, alkohol u kombinaciji sa vrućinom može da ima sasvim suprotan efekat. Popijte čaj!

Jedite sladoled

Zaboravite na dijetu i prepustite se uživanju u ledenim poslasticama. Rashladićete se, a šećer će da vam pruži dodatnu energiju i pružiće vam osećaj olakšanja.

Obujte ravnu obuću

Ukoliko ste žensko i volite visoke potpetice, ipak zaboravite na njih jer tokom leta mogu da prouzrokuju dodatni fizički napor. Predlažemo vam espadrile svetlih boja ili sandale sa otvorenim prstima.

Kupujte online

„Obijanje“ po prodavnicama i nije baš pametna rabota za vrele letnje dane u Beogradu. Zato se prepustite komfornoj kupovini iz fotelje. Roba se uglavnom isporučuje u najkraćem roku. Platićete isto ili nešto malo skuplje, a nećete doživeti stres ili toplotni udar. Neverovatno ali istinito – i u Srbiji je moguća kupovina online!