Goran Vesić
Facebook
Goran Vesić

Facebook

Goran Vesić, Foto: Facebook

Predloge za budžet Beograda za narednu godinu poslalo je 10.046 građana, udruženja građana i institucija tokom glasanja koje je trajalo od 14.do 28. novembra.

Na svom Fejsbuk nalogu objavio je:

-Hvala Beograđankama i Beograđanima kao i udruženjima građana na predlozima za budžet grada za 2021. godinu. Svih 10.046 predloga klasifikovani su po oblastima sa kratkim opisom svakog predloga.

-Najviše predloga, skoro trećinu, dobili smo za uređenje komunalne infrastrukture od čega najviše za vodosnabdevanje, kanalizaciju, uređenje parkova ali i za uređenje reka i priobalja kao i fasada. Skoro četvrtina predloga se odnosi na uređenje saobraćajne infrastrukture od čega skoro polovina za uređenje ulica i trotoara, ali i za nove biciklističke staze, nove stanice BG voza kao i oni koji se odnose na javni prevoz.

-Oko pet odsto predloga odnosi se na obrazovanje, a od čega najviše na izgradnju osnovnih škola od čega se samo 0,5 odsto predloga odnosi na izgradnju vrtića. Skoro petina predloga odnosi se na zdravstvo koje je inače u nadeložnosti Republike Srbije, a bilo je i predloga koji su se odnosili na socijalnu zaštitu. Ostale oblasti iz kojih su građanke i građani davali predloge su sport, turizam, kultura, zaštita životne sredine kao i stanogradnja, urbanizam i planiranje.

-Neke predloge je nemoguće realizovati i one koji su ih predložili obavestićemo o razlozima zbog kojih realizacija u ovom trenutku nije moguća. Na kraju predloge iznadležnosti drugih državnih organa prosledićemo njima na dalje postupanje.

-Prošle godine u javnoj raspravi je učestvovalo oko tri hiljade građanki i građana, a ove godine više od deset hiljada. Verujem da će naredne godine još više Beograđanki i Beograđana učestvovati u ovom procesu.

-Razumem da neki ljudi ne veruju da bilo ko čita predloge građana ali uveravam vas da će u Beogradu svaki vaš predlog biti pažljivo razmotren. Obećavam građankama i građanima Beograda da ćemo već u januaru objaviti ”Vodič kroz budžet” u kome ćemo objasniti kako će biti potrošen svaki dinar. 

-Tako radi Beograd!