Goran Vesić
Tanjug/Zoran Žestić
Detalj spomenika

Skupština grada Beograda

Detalj spomenika, Foto: Skupština grada Beograda

 - Spomenik će biti visok skoro kao zgrada od šest spratova. Zauzimaće centralno mesto na Savskog trgu, čiji ćemo projekat rekonstrukcije predstaviti danas. Izrada spomenika veoma dobro napreduje, a urađena je skoro polovina posla. U ovom trenutku, izliva se razbijeni vizantijski šlem, ispod kojeg će posetioci moći da prođu i otkriju detalje iz života Stefana Nemanje - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ovo je biti najveći spomenik u Beogradu, kakav i zaslužuje osnivač srpske države.

Umetnik Aleksandar Rukavišnjikov u ateljeu

Skupština grada Beograda

Radovi u ateljeu u Moskvi, Foto: Skupština grada Beograda

 - Već u maju počeće da stižu prvi delovi spomenika, a za nas je veoma važno da on bude uklopljen u okruženje Savskog trga, koji će do jeseni biti potpuno rekonstruisan. Trg će biti pretvoren u pešačku zonu, a saobraćaj će ići po njegovom obodu. U sredini će dominirati spomenik, a zdanje stare Železničke stanice biće pretvoreno u ustanovu kulture - rekao je za „Alo!“ zamenik gradonačelnika.

Vesić je dodao da je na Savskom trgu planirana i metro-stanica, što znači da će do njega moći lako da se dođe i predstavljaće vezu između starog dela prestonice i novog - „Beograda na vodi“.

Kompozicijom spomenika, prema zamisli autora, dominira monumentalni postament, koji je u obliku naprslog vizantijskog šlema. Na tom šlemu stoji Stefan Nemanja, oslonjen jednom nogom na ručicu svog žezla. Unutrašnjost šlema će biti javni prostor unutar kojeg će moći da se i sedi, šeta i uči.

Detalj spomenika

Skupština grada Beograda

Detalj spomenika, Foto: Skupština grada Beograda

 U centru spomenika, ispod žezla, postojaće stakleni krug prečnika osam metara. Sistemom ogledala i uz pomoć osvetljenja dobiće se utisak beskonačnog produženja tog žezla.

Sama figura Stefana Nemanje bila je poseban izazov za umetnika. S obzirom na to da nisu sačuvani portreti iz njegovog zrelog perioda, već isključivo iz monaškog života, kada se predstavljao kao Simeon, vajar Rukavišnjikov je po svom nahođenju, ali i crtama lica Nemanjinih potomaka, vladaru podario odgovarajući lik.

O boku će mu biti opasan mač, dok će mu se u rukama nalaziti hilandarski tipik i pravoslavni krst, kao simbol vere i Crkve kojoj je Stefan Nemanja bio duboko posvećen i na koju se najviše oslanjao tokom svoje vladavine.