OGLASIO SE GRADSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE Šoštarić: U Beogradu se ne vidi "zagađenje", ovo je prirodna pojava

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ocenio je danas da se u Beogradu ne vidi "zagađenje" nego magla, koja je prirodna pojava i normalna je za zimske uslove.

Magla
Magla, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je za Beogradsku hroniku precizirao da zagađenje može da bude i veće kada je zimi vedro i ima sunca nego ovih dana, te da vizuelni efekat nije ono što može da okarakteriše kvalitet vazduha.

"Kontrola kvaliteta vazduha obavlja se na trideset mernih mesta, od čega se na osam to automatski obavlja u realnom vremenu. Lokacije su usklađene u skladu sa Uredbom o monitoringu kvaliteta vazduha", rekao je Šoštarić.

On se osvrnuo na podatke iz mnogih ranijih godina, dajući primer iz 1978. godine kada je u Bulevaru despota Stefana 122 dana koncentracija sumpor-dioksida bila veća od maksimalno dozvoljene.

"Danas je u Beogradu situacija takva da uopšte nemamo zagađenje sumpor-dioksidom što pokazuje da su donošene mere dale rezultate i da on više nije polutant. Menjaju se dakle polutanti, kao i kvalitet merenja, i danas je važno što imamo sve informacije, koje su dostupne i koje treba da usvojimo, te da svoje ponašanje prilagodimo kako bismo zaštitili svoje zdravlje. Osnovne preporuke za opštu populaciju jesu da se smanje boravak na otvorenom i fizičke aktivnosti u slučaju povećanog zagađenja", istakao je Šoštarić.

Vazduh, magla
Vazduh, magla, Foto: Alo.rs/ M. G.

GZJZ na satnom nivou dobija četrdeset podataka i njihov zadatak jeste da kroz indeks kvaliteta vazduha izdaju jedinstvenu informaciju, koja će biti jasna svima. Osnovni problem u Beogradu jesu suspendovane čestice, rekao je on, i dodao da je vrlo važno razgraničiti da li je reč o dugoročnom izlaganju.

"Posmatra se na godišnjem novou i to je u skladu sa standardima. Kada se tako pogleda, Beograd uopšte nije tako loše kotiran u svetu", istakao je Šoštarić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi