Goran Vesić
Promo
Goran Vesić

Promo

Goran Vesić, Foto: Promo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će se na dnevnom redu sednice Skupštine grada, koja će biti održana 3. marta, naći predlog Odluke o izmenama i dopunama odluke kojom se propisuje obaveza investitora da prilikom izvođenja radova na objektima na teritoriji Beograda koriste zaštitne prekrivače na skelama.

Propisuje se i to da zaštitni prekrivač mora biti oslikan izgledom fasade objekta u razmeri 1:1 ili da sadrži prikaz kulturnog dobra iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koju većinom čine dela srpskih likovnih umetnika i to u ukupnoj površini zaštitnog prekrivača, naveo je Vesić.

On je pojasnio da, ukoliko se investitor opredeli da zaštitni prekrivač skele sadrži prikaz kulturnog dobra iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, izabrano delo, u odgovarajućem formatu, moći će besplatno da preuzme sa liste koja će biti postavljena na internet stranici Grada Beograda, kao i Narodnog muzeja u Beogradu.

Odlukom se takođe propisuje da ukoliko je investitor radova Grad Beograd, zaštitni prekrivač skele može da sadrži i prikaz drugih umetničko-istorijskih dela o kojima se staraju ustanove kulture na teritoriji grada Beograda, saopštio je Beoinfo.

Goran Vesić

Promo

Goran Vesić, Foto: Promo

Zamenik gradonačelnika je rekao da se ova odluka donosi posle pozitivnih reakcija građana i posetilaca Beograda u odnosu na dosadašnje korišćenje prikaza umetničko-istorijskih dela na zastorima čije je fasade u proteklom periodu uređivao Grad Beograd.

"Kada smo odlučili da na zastorima fasada koje smo uređivali prikažemo slike umetničkih dela želeli smo da proverimo kakva će biti reakcija javnosti", rekao je Vesić i dodao da je zbog pozitivnih reakcija građana odlučeno da se ova obaveza proširi na sve investitore.

Kako je naveo, uvođenjem ovih mera dodatno se doprinosi poboljšanju uređenosti grada i unapređenju naše turističke ponude.

Istovremeno, ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojom se stvaraju uslovi za promovisanje bogatog kulturno-istorijskog nasleđa ovog podneblja, u cilju očuvanja naše kulturne baštine i tradicije, što je jedno od osnovnih opredeljenja Grada Beograda, zaključio je Vesić.