Reciklirajte i smanjite količinu otpada, poručili su aktivisti
Nenad Vujanović

- Na Dan planete Zemlje, 21. aprila, započeli smo akciju čišćenja na Avali, odakle smo uklonili pet tona otpada. Aktivnosti su nastavljene, a fokus je sada stavljen na gradski centar - objasnila nam je Marija Babić, jedan od organizatora, i dodala da su u posao uključeni takmičarski i volonterski timovi.

Reciklirajte i smanjite količinu otpada, poručili su aktivisti

Nenad Vujanović

Reciklirajte i smanjite količinu otpada, poručili su aktivisti, Foto: Nenad Vujanović

 - Timovi su se prijavljivali na početku dana, a svaki je dobio rukavice i vreće za prikupljanje. Na kraju akcije proglašavamo pobednike koji su sakupili najviše otpada - rekla je ona. 

Proglašenje pobednika učesnici su dočekali uz postan i mrsan pasulj, dok je istovremeno najavljen i predstojeći „Mikser festival“.

Posle obavljenog posla učesnici su uživali u ukusnom pasulju

Nenad Vujanović

Posle obavljenog posla učesnici su uživali u ukusnom pasulju, Foto: Nenad Vujanović

 - Ovogodišnja tema festivala je cirkularna ekonomija, održivi razvoj i uopšte briga o planeti. Stoga smo želeli da damo primer dobre prakse i doprinesemo svom kraju - istakla je Danica Đokić u ime „Miksera“. 

„Lepe žene“, „Filozofi“ i „Zelenaši“ neke su od prijavljenih ekipa, a nagradu za najoriginalniji naziv dobile su „Keve Dorćola“, koje su ime opravdale dolaskom sa svojom decom i udruženim radom s njima. 

Da je akcija uspela, pokazala su i mnogobrojna pitanja koja su mališani postavljali, poput „Kada ćemo ponovo da sređujemo?“, „Dolazimo li i sledeće subote?“...

Roditelji su ih, kako kažu, doveli da bi se u njima probudila ekološka svest, ali i radne navike.

Eko-zvezda Iva sa roditeljima

Nenad Vujanović

Eko-zvezda Iva sa roditeljima , Foto: Nenad Vujanović

 - Predložili su nas za nagradu, ali se nismo uključili u akciju zbog toga. Cilj nam je da uredimo kraj i pokažemo da treba brinuti o okolini - rekli su za „Alo!“ članovi ekipe „Lavirint“, čija se najmlađa članica, devetogodišnja Iva, okitila i titulom „Eko-zvezda“ i proglašena je za jednog od heroja Dorćola.