Đubre na rekama
Foto Alo/Nenad Vujanović
Đubre na rekama

Foto Alo/Nenad Vujanović

Đubre na rekama, Foto: Foto Alo/Nenad Vujanović

U ovo doba godine, kada se reke povuku, oko splavova i plovnih objekata ostaju đubre i granje. 

U okviru prolećnog čišćenja grada, u narednim danima, počeće i uređenje priobalja. Po nalogu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, sve komunalna preduzeća pristupiće raščišćavanju šetališta.

Đubre na rekama

Foto Alo/Nenad Vujanović

Đubre na rekama, Foto: Foto Alo/Nenad Vujanović

Prema rečima Darka Glavaša, sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, čišćenje priobalja nakon povlačenja voda je stalna akcija Grada Beograda. 

Splavovi su obavezni da očiste đubre

Lepu sliku reka i grada narušavaju i velike količine plastične ambalaže i ostalog đubreta, nastalog upravo nesavesnim ponašanjem ljudi. Iako Grad Beograd svake godine u okviru akcije „Prolećno uređenje grada“ sređuje i priobalja, uklanjanje smeća oko plovila, splavova i pontona je obaveza vlasnika tih objekata. - Dužnost vlasnika je da održavaju komunalni red oko svojih objekata, i to se ne odnosi samo na vodeni pojas, već i na priobalje u delu i širini koji je taj objekat zauzeo - kaže za „Alo!“ Glavaš.

- Nakon povlačenja reka, sva komunalna preduzeća idu na obale, na prvu liniju odbrane. Radi se kompletno čišćenje naplavine, pre svega mulja na obali, grana, plastike i sveg ostalog otpada koji je stigao rekom - kaže za „Alo!“ i dodaje da se nakon čišćenja, pristupa akciji pranja.
Prema njegovim rečima, aktivnost uređenja priobalja će trajati nekoliko nedelja, a tačan dan početka akcije će biti poznat u narednih nekoliko dana.

- Ovo je sastavni deo akcije „Prolećno uređenja Beograda“. Ove godine smo krenuli od centra, pa ćemo se spustiti na reke. U pojasu pored Dunava, kod hotela „Jugoslavija“, potrebno je i higijensko orezivanje. Naši sugrađani su navikli da koriste i taj deo bliže vodi, naročito pecaroši, tako da on mora biti bezbedan - kaže Glavaš.

Đubre na rekama

Foto Alo/Nenad Vujanović

Đubre na rekama, Foto: Foto Alo/Nenad Vujanović

Inače, kako kaže naš sagovornik, u prethodne četiri godine, taj prostor je potpuno uređen i vraćen građanima. 

Apel za čistiji grad

Imamo takvu obalu da više nema mesta da se priveže ni čamac, a od smeća ne može da se živi. Svi hoće samo da zarade novac, ako je reč o ugostiteljskim objektima, ili da uživaju na vodi, ako govorimo o privatnim objektima i plovilima, a niko ne želi da sredi. Zato pozivamo sve vlasnike splavova i plovnih objekata da se priključe akciji „Prolećno čišćenje grada“ da bi naš grad bio lepši i čistiji - kaže Glavaš.

 - Otvoren je pogled na Veliko ratno ostrvo, koje se nije moglo videti godinama. Nažalost, pre toga smo dozvolili da se na tom delu nagomila veliki broj napuštenih plovila, koja su zajedno sa rastinjem ružili taj deo i onemogućavali pogled ka Velikom ratnom ostrvu - kaže Glavaš i dodaje da je povod za uređenje bio nastup rečne flotile u okviru parade 2015. godine, kada je dolazio predsednik Putin.

Tada je „Gradsko zelenilo“ zajedno sa ostalim gradskim preduzećima raščistilo ovaj deo.

 

 

Đubre na rekama

Foto Alo/Nenad Vujanović

Đubre na rekama, Foto: Foto Alo/Nenad Vujanović

 

Komentari (3)

Aleksandar

04.05.2018 07:55

Ljudi prljaju reke, a da ih ociste treba ovi sto besramno primaju socijalnu pomoc, ni za sta, a mogu volu rep da pocupaju.

neko sa čukarice

04.05.2018 10:30

Nas treba ograditi bodljikavom zicom i da se sami ugušimo u sopstvenom djubretu, pogledajte samo šta je ostalo posle prvomajskih praznika, pa da se nalazimo u Tunguziji valjda bi nešto naučili o čistoći, prirodi, svom okruzenju gde zivimo ne samo mi, nego i zivotinjski i biljni svet, ovakav narod teško da se moze negde naći u Evropi, prošetajte malo Slovenijom pa da vidite šta je lepota i da li smeš da baciš i pikavac, a kamoli kese, flaše...

Gordana

04.05.2018 18:36

Раније, док се на рекама нису налазили, оно што неки називају сплавовима, све је било лепше и чистије и мирније. На реке су долазили искрени љубитељи природе и они који су рекреирали. А, сада.....око свих тих "сплавова", прљавштина, пластичне флаше и остало смеће, плус бука и смрад. Похлепа за новцем уништава све. Да имам моћ, све то бих уклонила са река, посадила још дрвећа око река и цвеће, оно ливадско, поставила још клупа и справа за вежбе, али....