Dunav
Alo!/Nenad Vujanović
Dunav

Alo!/Nenad Vujanović

Dunav, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U priobalju te, druge po veličini evropske reke, živi, verovali ili ne, čak 80 miliona ljudi.

Dok se Dunav baškario između Zemuna i Borče, Snežana Lukić, vodič Turističkog društva Zemuna, kaže da je on jedinstven pošto jedini od svih reka na kontinentu teče od zapada prema istoku.

- Za razliku od ostalih reka, dužina Dunava meri od ušća ka izvoru. Izvire na planini Švarcvald, koju još zovu i „Crna šuma“, a uliva se u Crno more. Dug je 2.888 kilometra, a protiče kroz čak četiri evropske prestonice, čija imena počinju na B - Bratislavu, Beč, Budimpeštu i Beograd. Dužina vodotoka Dunava kroz Srbiju je 588 kilometra - objašnjava ona i dodaje da su nadaleko čuvene ribe koje se love u toj reci - šaran, som i kečiga.

Oduvek povezivao ljude

Mirjana Nikolić, sekretar u Turističkom društvu Zemun, dodaje da Srbija već 15 godina obeležava Međunarodni dan Dunava.

- Zemunci su pored Dunava tokom celog dana. Ta reka je oduvek povezivala ljude. Dunav danas postaje sve čvršći oslonac ovom novom ritmu i oaza gde možete da se nadahnete, odahnete i okrepite. Naša rivijera puna je divnih mirisa, a tu je i dunavska košava koja vam omogućava da udahnete duboko - priča ona.

O Dunavu u Zemunu mogla bi ogromna knjiga da se napiše jer su na njegovim obalama čak dva arheološka nalazišta u Srbiji.

- Lepenski vir i Vinča. Tu su i nadaleko cenjena vina od grožđa, koje je raslo oko Dunava, navodi Snežana, a alaska priča je apsolutno posebna. Ono što spaja sve koji vole Dunav i Zemun je upravo kej, na kojem se i danas baškari poznata varoška kafana, sagrađena u 19. veku.

- Nalazi se na mestu gde je pristajala skela koja je prevozila ljude sa zemunske na borčansku obalu, a koji su tamo imali bašte. Skelu su čekali i tadašnji alasi. Kuriozitet je bila rečenica da dunavske ribe same uskaču pravo u tiganj kafane. I to je važilo doskoro - kaže Snežana.

Jelena Mladenović (20), najmlađa učesnica zanimljive ture, priznaje da „svakodnevno prolazi ovuda, ali da nije znala sve te priče“.

- Ovo je veoma poučno. Od sada ću Zemun i Dunav gledati drugim očima - otkriva ona ekipi „Alo!“.

I tu se čarolija prekida. Završena je šetnja po dunavskoj obali. Vratismo se u realnost. Samo je Dunav ostao u svojoj priči valjanja vode ka Crnom moru. Danas miran i tih.