Bombardovanje Beograda, Goran Vesić
Grad Beograd
Bombardovanje Beograda, Goran Vesić

Grad Beograd

Bombardovanje Beograda Foto: Grad Beograd

Javnost će prvi put moći da vidi 68 autentičnih fotografija razorenog Beograda, 40 snimljenih iz vazduha i 28 sa zemlje iz albuma odeljenja komande četvrte vazdušne flote, rekao je za Tanjug autor izložbe Goran Antonić, kustos Muzeja grada Beograda.

On objašnjava da izložba sadrži i "Skicu efekata dejstava na Beograd", odnosno foto-plan sa označenim pogođenim lokacijama.

"Album je dragoceno istorijsko svedočanstvo o izgledu Beograda posle nemačkog bombardovanja na samom početku Drugog svetskog rata, a napravljen je kako bi se utvrdile posedice bombardovanja i uradila analiza nemačkih vojnih stručnjaka o efektima tog napada", rekao je Antonić.

Bombardovanje Beograda, Goran Vesić

Grad Beograd

Bombardovanje Beograda Foto: Grad Beograd

Podsetio je da je 6. aprila pre osam decenija pogođeno mnogo značajnih objekata, među kojima su Ministarstvo vojske i mornarice, Ministarstvo finansija, Vojna akademija, Generalštab, Pošta dva, glavna železnička stanica, zdanje Narodne biblioteke, Stari dvor, mnogi hoteli - Moskva, Slavija, Petrograd na nekadašnjem Vilsonovom, a sadašnjem Savskom trgu.

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je izložba svedočanstvo o jednom od najtužnijih i najvažnijih dana za naš grad koji je u 20. veku pet puta bombardovan, a što i govori i o tome zašto nije mogao da se kontinuirano razvija kao mnogi drugi gradovi.

"Beograd je toga dana uništen bez ikavkog razloga, bio je to lični čin osvete Adolfa Hitlera za 27. mart", podsetio je Vesić uz ocenu da je izložba, koja osim što nudi do sada neviđen materijal, pravi dokumentari prikaz razaranja.

Bombardovanje Beograda, Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

Direktorka Muzeja Jelena Medaković navela je da je izložba deo koncepta izlaganja dragocenog materijala iz depoa Muzeja, a jedan od njih je i taj foto album, koji sadrži i fotografije izrađene već 7. aprila.

"Izložba je važna i za građane koji žele samo da se informišu, da prepoznaju ambijente današnjeg Beograda i uporede sa današnjim stanjem", rekla je Medaković i dodala da će posetioci zahvaljujući Kinoteci čuti i originalni nemački glas i celu atmosferu 6. aprila kao i najavu bombardovanja.

Izložba će biti otovrena svakodnevno od 10 do 18 sati, a građani će moći i digitalno da izlistaju album.