GORAN VESIĆ "Pri kraju je obnova skulpture Sima Igumanov sa siročićima"

- Divno popodne u ateljeu vajara Zorana Кuzmanovića na Dunavu. Pri kraju je obnova skulpture Sima Igumanov sa siročićima, rad vajara Lojze Dolinara koji je prvi grupni vajarski rad u našoj zemlji - napisao je na fejsbuku Goran Vesić.

Goran Vesić
Goran Vesić, Foto: BeoInfo

Zamenik gradonačelnika Beograda je dodao da je skulptura montirana na vrhu Igumanove palate na Terazijama krajem januara 1939. godine. Prema njegovim rečima skulptura predstavlja Simu Igumanova sa "rano preminulim sinom i južnosrbijanskom omladinom", čiji je veliki dobrotvor.

- Ovu, tri i po metra visoku bronzanu skulpturu, razbili su maljevima i uklonili skojevci nakon Drugog svetskog rata. Očuvano je oko 60 odsto Dolinarove skulpture, a Zoran Кuzmanović uspešno ju je obnovio. Zato sam danas sa svojim saradnicima iz Grada posetio Zorana.
U ovom ateljeu trenutno se izlivaju spomenik Aleksandru Deroku koji će biti u pešačkoj zoni na Topličinom vencu kao i spomenik Čitaocu Politike koji će krasiti Plato Politike ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija Politike. Mene ovo čini posebno srećnim. Da će se znati da sam učestvao u tome, a nekada i predložio da Aleksandar Deroko, Jovan Jovanović Zmaj, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, despot Stefan Lazarević, Dijana Budisavljević i Branko Pešić dobiju spomenike. Srećan i ponosan - rekao je Goran Vesić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi