Parking
Alo!/ Rajko Ristić
Parking

Alo!/ Rajko Ristić

Parking, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

* JKP Parking servis razmatra da uvede različite cene parkiranja u Beogradu u različitim periodima dana, sedmice i meseca

* Plan preduzeća je i da se sagledaju cenovnici za dugotrajne „parkirače“, odnosno stanare, kao i za rezervisana parking-mesta

* Razmotritiće se eventualni porast date cene u zavisnosti od atraktivosti područja na kojoj se primenjuje, odnosno da li je reč o crvenoj, žutoj, zelenoj ili zoni bez vremenskog ograničenja

Ideja je da se uspostave i različiti cenovnici i za karakteristični period sedmice i meseca.

Ovo gradsko preduzeće planira da izradi analizu ekonomskih i saobraćajnih uslova koji utiču na sistem parkiranja.

Na osnovu dobijenih rezultata, između ostalog, razmatraće se mogućnost uvođenja različitih cena parkinga za određeno doba dana.

Kako planiraju nadležni, cilj izrade ovog plana jeste da se odredi efekat svih parametara koji utiču na sistem parkiranja u prestonici kako bi se došlo do najprihvatljivijeg modela za obračunavanje svih pojedinačnih cena parking-mesta. Takođe, razmišlja se i o alternativnim modelima parkiranja u garažama, parkiralištima i zoniranom području.

„Neophodno je definisati predlog cenovne politike i njihove posledice na očekivane prihode preduzeća“, stoji u obrazloženju.

Takođe, treba razmotriti mogućnost uspostavljanja različitih cena u karakterističnim periodima dana, sedmice i meseca, a zatim proveriti tehničke mogućnosti primene.

Parking kod

Vladimir Marković

Parking, Foto: Vladimir Marković

Osim ove novine, koja je još na dugačkom štapu, plan preduzeća je da se sagledaju cenovnici za dugotrajne „parkirače“, odnosno stanare, kao i za rezervisana parking-mesta.

„Posebno je analizirati iznose dnevne parking-karte na javnim parkiralištima koja moraju biti u korelaciji sa cenom satnog parkiranja“, planirano je analizom Parking servisa.

Zatim, razmotriti eventualni porast date cene u zavisnosti od atraktivosti područja na kojoj se primenjuje, odnosno da li je reč o crvenoj, žutoj, zelenoj ili zoni bez vremenskog ograničenja.

Parkiranje je poslednji put poskupelo prošlog leta u proseku za deset do dvanaest odsto. Do tog korigovanja, cenovnici se nisu menjali osam godina.

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!