Dvorište
Alo / Dejan Briza
Dvorište

Alo / Dejan Briza

Dvorište, Foto: Alo / Dejan Briza

Prizor kao iz bajke. Brat i sestra, Milan i Ljubica, svako jutro započinju kafom u nesvakidašnjem vrtu, uz cvrkut ptica i žubor vode, a ekipi „Alo!“ dozvolili su da zaviri u njihovo parče raja.

Na samom ulazu u kuću, obraslom puzavicom, dočekuju nas nasmejani domaćini. Vrt iza porodičnog zdanja, izgrađenog 1936. godine, okružen je višespratnicama.

- Odmalena smo naučili da volimo baštovanstvo. To nam je u krvi i gde god da odemo, vratimo se s nekim pelcerom. Naši roditelji su ovu kuću kupili davne 1936. i počeli da uređuju dvorište, koliko su mogli. Te godine su zasadili bor, koji i danas širi hladovinu - započinje priču Ljubica Radulović Sofronić (82).

Ljubica dočekuje ekipu

Alo / Dejan Briza

Ljubica dočekuje ekipu "Alo!", Foto: Alo / Dejan Briza

Vrapci redovni gosti

Milanovi i Ljubičini redovni gosti su vrapci, koji obožavaju da se kupaju u jezercima. Domaćini su im napravili i nekoliko hranilica kako bi im se uvek vraćali.

Vrapci

Alo / Dejan Briza

Vrapci, Foto: Alo / Dejan Briza

Od tog vremena, naši sagovornici negovali su svoju oazu i uz nju odrastali. Čak i ne znaju koliko biljaka imaju. Od komšija ih odvaja 25 Pančićevih omorika, 10 srebrnih jela i ruski kedar. U sredini dvorišta nalaze se dva mala jezera sa žutim, belim i crvenim lokvanjima, a oko njega je zasađena lavanda, koja, kako kaže naša sagovornica, tera dosadne komarce.

- Nama je najlepši deo dana jutro. Na terasu iznesemo po šoljicu kafe i smišljamo koju ćemo biljku sledeću da kupimo. Naravno, pre kafe se zasladimo domaćim slatkim od majskih ruža. Obožavam da pratim biljku kako sazreva, naročito lotos. Ovde kod nas je poseban doživljaj kada padne kiša, jer zbog ovolikog zelenila sve zamiriše. Komšije kažu da čim kiša prođe, otvaraju prozore da se nadišu čistog vazduha, kao da su na Zlatiboru - priča Ljubica.

Dvorište

Alo / Dejan Briza

Dvorište, Foto: Alo / Dejan Briza

Dok probamo slatko od ruža, pažnju nam privlače dva velika kamena. Saznajemo da je i priča o njima posebna.

- Belo kamenje kraj jezerceta doneo sam s Hilandara. Kada smo se vraćali u Srbiju, auto se toliko spustio da nas je policajac zaustavio, mislivši da švercujemo neku robu. Kada je otvorio gepek i ugledao kamenje, šokirao se. Kaže, svašta je video da ljudi nose, ali kamenje nikada! - priča Ljubičin brat Milan Obradović (67).

Kamen iz Hilandara

Alo / Dejan Briza

Kamen iz Hilandara, Foto: Alo / Dejan Briza

Prema rečima sagovornika „Alo!“, ne postoji biljka koja nije uspela u njihovoj oazi, jer sve gaje s puno ljubavi. Imali su stablo ruže visoko preko 10 metara, koje se zbog težine naslonilo na terasu. Milan je stablo morao da poseče da ne bi izazvalo štetu.

Dok šetamo baštom (dva puta proglašenom najlepšom u Beogradu), Milan i Ljubica nam pokazuju crvene i žute lokvanje, lavandu, žalfiju, majčinu dušicu, ruže, žuti božur, ruzmarin, zimzelenu mangoliju, paprat, japanske trešnje i drugo bilje.

Milan Obradović i lavanda

Alo / Dejan Briza

Milan Obradović i lavanda, Foto: Alo / Dejan Briza

Za svaku biljku znaju odakle je doneta i za šta je dobro da se koristi, jer se, kako kažu, leče samo biljkama koje gaje.

Babuške u jezeru

- Lokvanje smo doneli iz Obedske bare pre 20 godina. Imamo crveni, žuti i beli. Sa njima smo izgleda doneli i ikru, jer smo prilikom čišćenja jezera videli ribice. Rekli su nam da je reč o babuški - priča Milan i dodaje da lokvanji cvetaju samo po sunčanom danu, za razliku od lavande.

Jezerce

Alo / Dejan Briza

Jezerce, Foto: Alo / Dejan Briza

 

Komentari (2)

Sladja

20.06.2018 15:42

Predivna prica! Obozavam ljude koji su posveceni cvecu i zivotinjama.Zelim im jos dugooooo da uzivaju u svom malom raju!

Djulka

20.06.2018 15:49

Sta reci...prelepo!!!! Uzivajte dragi sugradjani!!!FADYM