Savski Trg
Privatna arhiva
Savski Trg

Privatna arhiva

Savski Trg, Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

 

“Ispred stanice smo zamislili ravnu platformu koja će da bude podijum. Ideja nam je da Savski trg bude mesto okruženo drvećem gde ljudi mogu da šetaju, kao i da se tu organizuju razni događaji, proslave, koncerti...”, objasnio je Fenvik i dodao da su imali u vidu da će na Savskom trgu biti postavljen spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, koji se trenutno izrađuje u Moskvi.

Kaže da je bilo interesantno raditi na projektu, jer će Savski trg, kao jedan od najstarijih delova Beograda, povezivati stari deo grada sa "Beogradom na vodi", koji je, kako ocenjuje, "fantastičan način ''spuštanja'' Beograda na reku".

Savski Trg

Privatna arhiva

Savski Trg, Foto: Privatna arhiva

“Želeli smo da za građane Beograda kreiramo mesto koje neće samo izgledati moderno već će trajati godinama, i mnogim budućim generacijama”, istakao je Fenvik koji je sa svojim kolegom Havijerom ove nedelje posetio Beograd.

Naveo je da im to nije prvi put da su u srpskoj prestonici u kojoj im se, dodao je, posebno dopada Savski kej gde ima fantastičnih restorana.

Pročitajte još:

 

”Bili smo u starom i novom delu grada, na reci…ovo je fenomenalno mesto. Urbano planiranje je zadivljujuće, ali ima još dosta posla da se uradi”, rekao je Fenvik.

On i Iribaren su, kao prvonagrađeni na konkursu za uređenje područja Savskog trga i Skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, osvojili 50. 000 evra.

Drugu nagradu u iznosu od 15. 000 evra dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, treću nagradu vrednu 10. 000 evra tim iz Kalifornije, a dodeljena su i dva otkupa u iznosima od po 5. 000 evra radovima domaćeg i tima iz Abu Dabija.

Savski Trg

Privatna arhiva

Savski Trg, Foto: Privatna arhiva

Na konkursu je učestvovalo ukupno 25 radova, a prema mišljenju Iribarena, jednostavnost njihovog projekta bila je presudna da se izdvoje u odnosu na ostale i pobede.

"Naš projekat je jednostavan. Našli smo jednostavna rešenja za komplikovane probleme i mislim da su to članovi žirija imali u vidu kada su donosili konačnu odluku jer urbana mesta moraju da budu jednostavna zato što će ih koristiti građani", kaže Iribaren.

Dodaje da su im inspiracija bili grčki amfiteatri koji imaju slične proporcije kao Savski trg.

 

Španski arhitekta je primetio da su zgrade u Beogradu lepe, ali da ima i onih koje nisu takve i dodao da je teško porediti srpsku sa španskom prestonicom u kojoj se od 50-ih godina, kada je verovatno bila slična Beogradu, dosta toga izmenilo.