Festival monodrame i pantomime
Alo / GO Zemun
Festival monodrame i pantomime

Alo / GO Zemun

Festival monodrame i pantomime, Foto: Alo / GO Zemun

Publiku je dočekao tango dobrodošlice, kao i najava predstava i pratećeg programa, koje zainteresovani mogu da prate do 1. jula kada se svečano zatvara Festival i dodeljuju nagrade.

Sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković predao je Ključ Zemuna predsedniku Saveta festivala Predragu Miletiću i istakao da je Opština Zemun ponosna što je 43 godine pokrovitelj značajnog međunarodnog festivala.

- U velikom mozaiku kulturnog nasleđa i svega onoga čime se mi danas ponosimo jeste Festival monodrame i pantomime, koji, uz neznatne prekide, traje više od četiri decenije. Velikani srpske i svetske umetnosti i istaknuti teatarski stvaraoci, kritičari, dramaturzi, glumci, pozorišni radnici, ostavili su neizbrisiv trag i njihova imena zauvek će ostati urezana zlatnim slovima u hroniku ovog festivala - rekao je Janković.

Festival je nagrađen i Specijalnom nagradom za promociju i razvoj pantomime, koju je dodelila Svetska organizacija pantomimičara, dok je nagrada za životno delo uručena glumcu, pantomimičaru i profesoru Ivici Klemencu.

Takmičarski program počeo je monodramom Zorana Karajića “Bog te mazo”, prema prozi Branka Ćopića. Nakon toga, usledile su pantomima “U kutiji” Darije Zajceve iz Rusije, kao i monodrama inspirisana delom Mišela Uelbeka “Prozračnost praznika” u izvođenju Monike Vahovič iz Poljske.

U takmičarskoj selekciji biće prikazano deset predstava iz Rusije, Kanade, Poljske, Švedske, Francuske i Srbije.