Andreja Mladenović
Alo!/Dejan Briza
Andreja Mladenović

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Mladenović je danas najavio da će na sledećoj sednici Skupštine grada biti i predlog izmene odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, koji predviđa da lokalna samouprava može da finansira tu vrstu radova.

Pripremljena je i odluka koja se tiče uvođenja urbanističkih zona i blokova, čime će se stvoriti i uslovi da gradske opštine budu te koje će raspisivati konkurse i odobravati sredstva za radove na stambenim zgradama.

"Veliki je posao pred nama, a stanari i skupštine stanara valjalo bi da budu spremni za to, pripremom tehničke dokumentacije i projekata", naveo je Mladenović.

On je rekao da će gradske opštine imati mogućnosti da određena sredstva raspodele za tu namenu "možda ove, a sigurno sledeće godine", saopštio je Beoinfo.

Objasnio je da urbanističkih zona ima 17, koliko i opština, koje su podeljene na blokove i celine.

Zgrada Filipa Krajinovića

M.Josida

Foto: M.Josida

"Grad do sada nije podeljen na ovaj način, a važno je to što će opštine za blokove moći da raspisuju konkurse", pojasnio je Mladenović.

On je podsetio da je 2018. godine u gradskom budžetu bilo 770 miliona dinara za uređenje fasada, ove 1,4 milijarde dinara, a sledeće bi trebalo da bude isto toliko.

"Gradske opštine će obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica deset odsto", precizirao je Mladenović.

Kad je reč o vrsti radova na zgradama, Mladenović je dodao da nije samo estetski momenat bitan, već i bezbednost i energetska efikasnost stambenih objekata.

On je napomenuo i da nije reč o redovnom održavanju već o investicionim ulaganjima koja će unaprediti svojstva zgrada.

Bonus video

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"