Goran Vesić
Alo /
Goran Vesić

Alo /

Goran Vesić, Foto: Alo 

"Grad Beograd se snažno bori da se sačuvaju kulturna dobra kako knjižara ''Geca Kon'', tako i galerija ''Progres'', koje su očigledno kroz proces privatizacije trebalo da budu kupljene i pretvorene u restorane i butike", naveo je Vesić u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njegovim rečima, te privatizacije su se događale 2008. i 2009. godine u vreme vlasti Demokratske stranke Borisa Tadića, Dragana Ðilasa i Vuka Jeremića, dodajući da se oštro suprostavljao, u ime grada Beograda, kako prodaji Galerije "Progres", tako i uništavanju knjižare "Geca Kon".

"Zbog toga sam trpeo pritiske. Danas sam srećan jer smo ostvarili veliku pobedu za kulturu Beograd. Knjižara ''Geca Kon'' došla je u ruke državne kompanije ''Službeni glasnik'', i sada će biti renovinara i očuvana. Sledeća je Galerija ''Progres'' koju je već Vlada Srbije, na predlog grada Beograda, proglasila kulturnim dobrom, pa smo tako osujetili namere bivše vlasti da je pretvore kockarnicu", istakao je Vesić.

Vesić je u saopštenju zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, direktorki "Službenog glasnika" Jeleni Trivan i predsedniku Udruženja književnika Srbije Milovanu Vitezoviću na naporima da se sačuva kulturno dobro Beograda - knjižara "Geca Kon".

Najstarija knjižara u Srbiji "Geca Kon" proglašena je za kulturno dobro 2009. godine, a u njoj se mogu naći dela većine srpskih izdavača, ali i značajne antikvarne knjige, kao i slike priznatih umetnika, u galeriji koja se nalazi na spratu knjižare.