Goran Vesić
Alo.rs
Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

U narednih deset godina nijedna kuća u Beogradu neće biti bez kanalizacije, a cilj je da se sva fekalna voda prerađuje kako ne bi zagađivala reke, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je prilikom obilaska radova na izgradnji kanalizacije u okolini Obrenovca kazao da je bilo potrebno stvoriti preduslove da se taj posao sprovede u nekoliko faza. Oko 740 kuća u okolini Obrenovca će za godinu dana imati kanalizaciju, rekao je Vesić. On je dodao da nije moguće ništa uraditi preko noći i da je bilo potrebno ozbiljno planiranje.

"Rešavanje problema u Vinči civilizacijski važno za Beograd!"

Takođe je dodao da je problem što trećina grada nema kanalizaciju, a da i iz onih delova grada koji je imaju, dve trećine vode ide direktno u Savu i Dunav.

"Zato će jedan od naših sledećih projekata biti da se završi fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu kako bi sve fekalne vode dolazile u fabriku i tu se prerađivale", istakao je Vesić. Takođe počinje i prva faza izgradnje te fabrike u Velikom selu, koja će pokriti deo grada u kome živi milion i po građana.

To je skupa investicija, ali ćemo rešiti kompletnu kanalizaciju i ispušatanje fekalija u reke, dodao je on, i naglasio da se takođe završava projektovanje fabrike otpadnih voda u Batajnici, a potom i u Ostružnici...

"Pokrićemo svaki od kanalizacionih sistema i naša politika je da u narednih deset godina nijedna kuća ne bude bez kanalizacije i da se voda prerađuje kako ne bismo zagađivali reke", naveo je Vesić.

Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

Zamenik gradonačelnika je kazao da je aktuelna vlast četiri puta više novca uložila u prigradske opštine za razliku od prethodne.

"Moramo da vodimo računa o prigradskim opštinama kako bi građani imali iste uslove i da rešimo sve probleme kao što to činimo u centralnim opštinama", rekao je Vesić.

Kako je rekao, više novca u budžetu omogućuje i to da se više novca sada izdvaja za ovakve projekte.

Vesić je najavio i da će od 1. januara početi da radi gradska poljoprivredna inspekcija, što će doprineti da se poveća naplata korišćenja zemljišta i samim tim, veće ulaganje u ovu oblast.

"Od poljoprivrednog zemljišta je naplaćivana trećina, i sada ćemo sa inspekcijom više naplaćivati, a sav prihod će biti namenjen za poljoprivredu, između ostalog i za atarske puteve, moći će da se ulaže u protiv-gradnu zaštitu, da se obrazuje poljočuvarska služba i slično...", rekao je Vesić.

Izmenama Zakona o glavnom gradu, Beograd je od republike preuzeo sve nadeležnosti kada je poljoprivreda u pitanju. Vesić je istakao da na teritoriji Beograda postoji 250.000 hektara obradive površine, a da se obrađuje samo 150.000. Najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine, a ponašali smo se kao da poljoprivreda ne postoji, rekao je Vesić.

Istakao je i da se za ovu oblast sada izdvaja više novca, odnosno da je 20 miliona dinara subvencija Grad Beograd davao 2014. godine, a da sada daje 200 miliona, a sledeće godine planira za te namene 250 miliona. Predsednik Mesne zajednice Krtinska Branko Jević rekao je da će u dva sela kod Obrenovca - Krtinska i Burovci biti ugašeno 750 septičkih jama i da će početi priojekat uvođenja kanalizacije, što će biti veoma važno za sve meštane.

On je zahvalio predstavnicima Grada Beograda, opštine Obrenovac i svim ostalim strukturama koje su pomogle realizaciji projekta. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković najavio je da će 15. novembra biti otvoren tender za igradnju kanalizacije na šabačkom putu, a da se takođe sprema projekat izgradnje kanalizacije u delu Zabrežje, Belo Polje, i da će hiljade domaćinstava biti pokriveno ovom mrežom.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi