Nedavno otvoren pingvinarijum
Masanori Jošida

 

Nedavno otvoren pingvinarijum

Masanori Jošida

Nedavno otvoren pingvinarijum, Foto: Masanori Jošida

Priča o Beo zoo-vrtu počinje 1935, kada je na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića, započela njegova izgradnja. Zvanično otvaranje upriličeno je godinu kasnije, 12. jula, na Petrovdan.

Vrt se tada prostirao na svega tri, ali je kasnije proširen na 14 hektara.

Pročitajte još:

- Na samom početku vrt je imao 306 ptica i 83 sisara. O zdravlju životinja brinuo je Aca Petrović, jedan od tadašnjih najuglednijih lekara u gradu, a bio je poznat i po tome što je bio porodični i lični lekar legendarne Žanke Stokić, prvakinje prestoničkog pozorišta, koja je neizmerno volela vrt i njegove stanovnike - otkriva za „Alo!“ Zoran Rajić, nadzornik u zoo-vrtu.

Jedan od omiljenih stanovnika Zoo-vrta

Ognjen Radošević

Jedan od omiljenih stanovnika Zoo-vrta , Foto: Ognjen Radošević

Nabavka egzotičnih životinja tih godina nije bila laka, a cene su bile izuzetno visoke. Interesantan je podatak da je naš vrt u Nemačku poslao dvadeset magaradi, da bi u zamenu dobio par afričkih nojeva.

- Vrt je pred Drugi svetski rat imao između 1.400 i 1.500 životinja. Bilo je 56 stalno zaposlenih radnika, nekoliko sezonskih radnika i vikendom od četiri do osam pomagača oko blagajne - ističe naš sagovornik.

Jedan od omiljenih stanovnika Zoo-vrta

Ognjen Radošević

Zoran Rajić

 Tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. na vrt su pale 24 bombe, a 16. i 17. aprila 1944. još 21 bomba. Kroz četiri i po godine trajanja Drugog svetskog rata zoo-vrt je mnogo stradao. 

- Ostao je bez 196 sisara, 768 ptica, 120 ukrasnih riba i 51 gmizavca i vodozemca. Ljubimicu publike, mladu slonicu Luciju direktno je pogodila granata. Majmuni su takođe stradali - otkriva Rajić.

U ratnim sukobima koji su usledili ubijeni su mnogi lavovi i medvedi, a malo je poznat podatak da su Nemci poslednjeg dana pred povlačenje iz Beograda usmrtili dva polarna medveda, dva bizona i dve zebre, dodaje on.

Ugledni hirurg ubio Ivonu tokom se*sa! Namazao pe*is kokainom, razlog je bizaran!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 09:13 Osuđen na devet godina zatvora. Foto: Alo/ Masanori Jošida Načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju u Halberštatu (Nemačka) osuđen je na devet godina zatvora nakon što je prouzrokovao smrt žene koja se predozirala kokainom na njegovom polnom organu.

Po završetku rata počelo se sa raščišćavanjem ruševina, a životinjska oaza ponovo je otvorena za javnost 1. marta 1945.

Jedan od omiljenih stanovnika Zoo-vrta

Ognjen Radošević

Jedan od omiljenih stanovnika Zoo-vrta , Foto: Ognjen Radošević

 - Vrhunski biolog i prvi posleratni direktor vrta Ante Tadić zabeležio je da je pri preuzimanju funkcije 1945. u vrtu zatekao 70 životinja. Od krupnijih bili su to nilski konj Buca i aligator Muja, koji je i dan-danas živ - iznosi zanimljive detalje sagovornik „Alo!“.

Prvih posleratnih godina, zoo-vrt je poslovao sa izuzetno malim brojem životinja, pa je njegov atraktivan prostor često korišćen za razne kulturno-zabavne manifestacije.

- Zanimljivo je pomenuti da je još 1942. bazen za foke, s obzirom na to da je ostao bez svojih stanovnika, u letnjem periodu pretvoren u kupalište za decu. Isto je učinjeno i sa centralnim vrtnim bazenom godinu kasnije. Na mestu gde su sada smešteni tapiri bio je veliki travnjak na kom su deca mogla da se igraju ili leže i sunčaju se - kaže Zoran Rajić.

On dodaje da su u bazenu za foke mnogi naučili da plivaju, a od poznatijih to su bili velikani Ružica Sokić i Jovan Ćirilov.

Jedan od omiljenih stanovnika Zoo-vrta

Ognjen Radošević

Uživanje u bazenu za foke, jun 1942

U objektivu Ace Simića

Fotografije kupanja u bazenu za foke i centralnom vrtnom bazenu nastale su 1942. i 1943. godine, a uradio ih je čuveni Aca Simić, jedan od naših najboljih fotografa međuratnog perioda.

 

 

Komentari (1)

sara

18.10.2019 14:51

ZOO vrtovi su mučilišta za životinje!!!. Zatvoriti lava, tigra, slona, iza rešetaka, u skučenom prostoru u 21. veku, to znači da ljudska svest je na niskom nivou!!!. Nacionalni parkovi su nešto drugo, ali ovo treba da se zabrani i da se ne vode deca da gledaju kako se muče životinje, a sa druge strane tu decu učimo da je sloboda sveta!!!.