Andrej Mladenović
Promo/Beoinfo
Andrej Mladenović

Promo/Beoinfo

Andrej Mladenović, Foto: Promo/Beoinfo

Prijemu su prisustvovali gradski sekretari za informisanje i kulturu Mirjana Pavičić i Ivan Karl, direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović, predstavnica beogradskog ogranka Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Natalija Kocev i ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije Aleksej Žukov.

Poželevši dobrodošlicu gostu iz Rusije, Andreja Mladenović podsetio je na dobre i bratske odnose dva naroda koji se neprekidno unapređuju. On je istakao da je prijateljstvo između dve zemlje i naroda bilo ponovo potvrđeno prilikom poslednje posete delegacije Grada Beograda i „Dadova” Moskvi i pozorištu „Ermitaž”, do koje je došlo u isto vreme kada je obeležavan i Dan Ćirila i Metodija.

Gradski prevoz, GSP

Alo!/Vladimir Marković

– Praznik Ćirila i Metodija predstavlja poruku svim slovenskim narodima da čuvaju svoj jezik i pismo jer se samo tako mogu odupreti lošim posledicama globalizacije. Naša zemlja taj dan slavi kao državni praznik i želim da zahvalim Međunarodnom fondu jedinstva pravoslavnih naroda na podršci da očuvamo naš identitet i crkvu. U tom smislu važno nam je i prisustvo ruske kulturne scene, jer Beograd ima mnogo manifestacija u kojima ruski umetnici mogu da učestvuju i obogate ih svojim programima – kazao je Mladenović, pozvavši goste iz Rusije da aktivno učestvuvju u narednim Danima slobode kojim će se obeležiti sećanje na Prvi i Drugi svetski rat.

Mladenović je gosta iz Rusije upoznao i sa činjenicom da se o ruskom nasleđu u Beogradu veoma vodi računa i gaji sećanje na značajne ljude i događaje iz zajedničke istorije.

Andrej Mladenović

Promo/Beoinfo

Andreja Mladenović, Foto: Promo/Beoinfo

– Beograd na Kalemegdanu ima spomenik ruskim mornarima koji su poginuli na njegovim obalama na samom početku Prvog svetskog rata, u centru grada podignut je Spomenik caru Nikolaju Romanovu, a Beograđani nisu zaboravili ni jednog od najznačajnijih arhitekata za naš grad – Nikolaja Krasnova, koji je projektovao neke od najvažnijih objekata u Beogradu. Naša istorija i kultura nastavljaju da se prepliću, ne zaboravljamo pomoć Rusije i predsednika Putina u izgradnji Hrama Svetog Save, a naša je želja da kroz razmenu đaka i mlade generacije nastave bratsku saradnju u budućnosti – zaključio je Mladenović, podsetivši da ove godine Srpska pravoslavna crkva slavi 800 godina od dobijanja autokefalnosti.

PROČITAJ JOŠ:

Predsednik Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Arkadjevič Aleksejev istakao je da je svaki put u Beogradu i Srbiji dočekan u toploj atmosferi.

– Nas povezuju ista vera i veoma sličan jezik. U vašoj zemlji uvek se osećamo dobrodošli i naši odnosi mogu svima poslužiti kao dobar primer jedinstva pravoslavnih naroda. Zato će ovaj fond nastaviti saradnju još snažnije u oblasti kulture, dolaskom naših umetnika i novim izdanjima knjiga koje promovišu zajedničke vrednosti. Tokom ove posete u Patrijaršiji sam razgovarao i sa vladikom Stefanom jer je pravoslavlje izuzetno važan deo našeg identiteta, baš kao što su to i dela Ćirila i Metodija ili Puškina, čije spomenike sam takođe obišao. Zato smatram da je naša saradnja od izutene važnosti i da je dobar primer za saradnju među slovenskim narodima – istakao je Aleksejev.

Domaćini i gosti razmenili su tom prilikom i prigodne poklone, uz želju da se dobra saradnja nastavi i u budućnosti.