Sava Promenada
Alo / Nenad Vujanović
Sava Promenada

Alo / Nenad Vujanović

Sava Promenada, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Društvo starosedelaca i ljubitelja Savamale organizovalo je jednodnevnu manifestaciju „Dan otvorene kuhinje“ na platou ispod tramvajskog mosta i za samo nekoliko sati ugostilo više od 1.000 ljudi.

Gosti su potpuno besplatno uživali u dobroj muzici, slatkišima, piću i specijalitetima iz 11 kotlića, pripremljenih s ljubavlju.

Degustacija

Alo / Nenad Vujanović

Degustacija, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Slučajni prolaznici, opijeni atmosferom i prijatnim mirisima, prosto nisu mogli da se odluče šta prvo da probaju - da li gulaš od četiri vrste mesa, pasulj, koji se krčkao više od sedam sati, ili riblju čorbu iz najvećeg kotlića na manifestaciji.

Vrsni kuvari satima su vredno radili, a reporteri „Alo!“ raspitivali su se za tajne sastojke njihovih kulinarskih specijaliteta.

- Nema posebne tajne. Spremio sam gulaš sa puno mesa, svinjskog i junećeg, tako da nema greške! Osnova dobrog jela je strast prema kulinarstvu i ljubav prema dobrom zalogaju. To je i suština ove manifestacije - alaski duh Savalamale, u koji sam se zaljubio kad sam upoznao suprugu Savamalku - rekao je Zoran Vemić, poreklom sa Novog Beograda, inače auto-mehaničar.

I više nego zadovoljni

Koliko su jela bila ukusna, upitali smo posetioce i vredne degustatore.

- Svima je poznato da se na obalama reka prave najbolji kotlići. Zato sam se i opredelio za riblju čorbu i gulaš. Hrana je veoma ukusna - istakao je Bane Nikolić, koji je s porodicom uživao na gurmanskoj manifestaciji.

- Supruga i ja smo takođe Savamalci. Došli smo da vidimo hoće li uspeti da ožive taj poseban duh našeg dela grada, ali i da ih podržimo. Organizacija je nadmašila sva očekivanja, naročito gulaš koji je preukusan - rekli su Miroslav i Slađana Ilić.

- Došao sam s društvom da se upoznamo s savamalskim duhom i gastronomijom, ali moram priznati da su me posebno obradovali štandovi sa ratlukom i domaćim voćnim keksićima - navodi Miloš Jeremić.

Najveći kotlić

Alo / Nenad Vujanović

Najveći kotlić, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Posebnu pažnju privukao nam je štand gde se pripremao najveći kotlić. Reč je o 40 litara krompir-paprikaša, a dok smo se probili kroz gužvu da popričamo s kuvaricom Sandrom Halas, pola kazana već je bilo prazno.

- Došla sam zbog prijatelja koji živi na Savamali. Često mi je pričao o duhu ovog dela grada i zaista je divno biti na reci, kuvati i uživati u društvu i hrani s prijateljima. Pokušala sam njegov najbolji recept da prenesem na ovaj kotlić koji će uskoro da plane - pričala Sandra, konstantno sipajući porcije paprikaša ljudima koji su strpljivo čekali u najdužoj koloni.