Marina Abramović
Printscreen
Marina Abramović

EPA/GEORGIOS KEFALAS

Marina Abramović, Foto: EPA/GEORGIOS KEFALAS

Naša čuvena umetnica doputovala je u prestonicu zbog priprema za retrospektivnu izložbu "Čistač", koju će beogradska publika moći da pogleda naredne godine, u Muzeju savremene umetnosti. Izložba će trajati do 2020. godine. 

Ta velika umetnica izjavila je "da je vrlo emotivno doživela dolazak u Muzej i poziv da napravi izložbu".

- Posle smrti moga oca i majke, nisam redovno dolazila u Beograd, tako da je mnogo vremena prošlo. Sve to vreme Muzej savremene umetnosti bio je zatvoren. Sada doći u novi Muzej koji izgleda stvarno izvrsno i ne samo doći, nego imati poziv da napravim svoju retrospektivu u njemu i da se vratim najzad kući, vrlo je emotivno za mene - rekla je Marina Abramović za RTS.

Kako je objavljeno, ona je navela da je Beograd pun mladog sveta i da su mladi publika koju bi želela da ima u Muzeju.

- Ja bih volela da oni vide šta sam ja radila poslednjih 50 godina mog života - rekla je Marina Abramović.

Izložba "Čistač" dosad je gostovala u u sedam evropskih gradova - Stokholmu, Kopenhagenu, Oslu, Bonu, Firenci i poljskom gradu Torunaa, a ta izuzetno zanbimljiva umetnica poslednji put je samostalno izlagala u Beogradu 1975. godine, posle čega je napustila zemlju.

 

Komentari (1)

Prodavci magle

23.06.2018 06:00

Zahvaljujuci trudu nase vlade,a posebno Ane Brnabic,velika umetnica je u zavicaju.Koga se javno odrekla.Kao i svog porekla.Na srecu velikodusno je prodala muzeju sav. um.u NS DVD performans na kome 60min.gleda magarca! Za tricavih 100.000$! Koliko ce ona kostati BG(nas) sa svojim sumanutim "umetnickim" prikazima necemo saznati nikada! A lepo bi bilo da na nekom svecanom banketu goste posluzi svojim specijalitetom koji obozava njena prijateljica Hilari K.Kolačici sa spermom i menstrualnom krvlju.